Борислав Новаковић: Милош Вучевић гура пројекат "Нови Сад на води" у интересу компаније "Галенс"
Фото С. Ко­ва­че­вић

Борислав Новаковић: Милош Вучевић гура пројекат „Нови Сад на води“ у интересу компаније „Галенс“

0
(0)

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић настоји по сваку цену да у Генерални урбанистички план града до 2030. угради пројекат „Нови Сад на води“ који подразумева изградњу нових насипа и сужавање корита Дунава за чак пола километра, изјавио је потпредседник Народне странке и бивши новосадски градоначелник Борислав Новаковић.

Према речима Новаковића, који је о урбанистичким шлановима говорио новинарима на Тргу слободе испред Градске куће, тај пројекат Вучевић гура у интересу компаније „Галенс“, која већ има право коришћења дела земљишта на коме се сада налази Бродоградилише „Нови Сад“.

– Вучевић жели да гради „Нови Сад на води“ заједно са компанијом „Галенс“ тако што ће градити нови насип у дужини од 4,5 километра, који ће бити померен за 500 метара у корито реке линијом Шодроша, Каменичке аде до Бродоградилишта. Већи део насипа биће од бетонских конструкција – наводи Новаковић.

На питање зашто се планира изградња новог насипа, он истиче:

– Смисао свега тога је да се добије простор који више није у кориту реке и то постаје најскупље грађевинско земљиште у држави. Заједно са Бродоградилиштем добија се 165 хектара грађевинског земљишта. Смисао свега је коруптиван – да се померајући насип добије грађевинско земљиште на коме може да се граде стамбени и други објекти, а „Галенс“ већ има право коришћења на 3,7 хектара у Бродоградилишту, где би могао да гради најлуксузније објекте – каже Новаковић.

Борислав Новаковић: Милош Вучевић гура пројекат "Нови Сад на води" у интересу компаније "Галенс"

Он упозорава да би тај план довео до тога да високе воде Дунава, које се понављају сваких четири-пет годинаПодручје могу да угрозе узводно насеља Ветерник и Футог, Адице и Телеп.

Према садашњим условима на том простору могу да се граде само спортски и рекреативни садржаји. Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ је истакао да не може да изда потребне услове. Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ навело је да би за промену намене земљишта и изградњу стамбених и других објеката на водном земљишту била потребна измена закона или доношење посебног закона.

Према изворима из покрајинске и градске власти, Новаковић каже да је у току акција да се смени директор „Вода Војводине“ Славко Врнџић, кога је Вучевић оптужио да кочи доношење новог ГУП-а. Интересантно је да је покрајински премијер Игор Мировић недавно казао да то као и друга јавна предузећа мора да ради у складу са законом, па неки у томе виде могући сукоб са градоначелником Вучевићем, који упорно жели да изгура свој пројекат.

Новаковић каже да ће позвати Новосађане на побуну, на протесте и да не дозволе да се урбанитички планови мењају у складу са интересима компаније „Галенс“.

Пројекат „Нови Сад на води“ тако се претвара у „Галенс на води“, који би у томе остварио енормни профит, указује Новиаковић и додаје:

– Морамо да се договоримо у Новом Саду да подручје Шодроша, Каменичке аде и Бродоградилишта може да служи само за спортске и рекреативне активности. Новосађани имају право да уживају у томе да су подунавски град.Новосађани не желе да на том подручју добију стамбене објекте, него објекте за рекреацију, шетњу и опуштање, оно што ће побољшати њихов живот – закључио је Новаковић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Момчило Алимпић - Рио тинто хоће живе да нас сахрани?! (видео)

ИНТЕРВЈУ: Момчило Алимпић – Рио тинто хоће живе да нас сахрани?! (видео)

5 (2) Гост Славија инфо био је Момчило Алимпић из удружења грађана Заштитимо Јадар и …

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

4.3 (6) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да интересовање за вакцинацију не јењава …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend