fbpx

Боже драги, што нас овако мучиш и злостављаш?

0
(0)

ЛОНДОН – Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је вечерас у Лондону да Србија може да постане један од победника Четврте индустријске револуције ако се припреми за изазове и разуме прилике које се отварају, инвестира у реформе и пре свега створи повољно окружење.

Брнабић је, у излагању на „Лондон бизнис скул“ на тему „Побеђивање у Четвртој индустријској револуцији“, нагласила да је Четврта индустријска револуција њена омиљена тема и да је у скупштини на почетку мандата представљајући дигитализацију и образовање као два кључна приоритета њене владе изазвала код многих чуђење.

„Нема много генерација које могу рећи да су живеле у доба индустријске револуције. Ми смо предњачили у Другој индустријској револуцији са Николом Теслом, али нажалост он је радио за САД. Имамо велике умове, али често пропуштамо прилике да им пружимо адекватно окружење да се развијају. Он је радио за САД, јер очигледно није имао окружење у Србији повољно за реализацију његовог пуног потенцијала“, казала је она.

Брнабић је истакла да је њена влада радила на прављењу повољног окружења како би умови попут Николе Тесле остали у земљи, како би добили шансу да Србију препознају као победника у тој револуцији.

Према њеним речима, многи се плаше да ће Четврта индустријска револуција затворити многа радна места због аутоматизације, а и нејасно је шта ће се догодити са институцијама.

Такође је указала да је један од изазова у образовању да се школују млади за нове послове за које још не знамо какви ће бити.

„Ја сам оптимиста и видим да постоје неки изазови, али видим да Четврта индустријска револуција нуди много више шанси, посебно за земље као што је Србија“, истакла је она.

Брнабић је рекла да постоје два кључна изазова на која морамо дати одговоре, а да је први образовање, односно какав образовни систем успоставити за будућност.

Указала је и да је у њено време образовни систем младе учио за једну професију и једну каријеру, што не одговара данашњици.

Други кључни изазов је како променити институције, јер ће се комплетни процеси променити.

„Ако одговоримо адекватно на ова два изазова можемо постати један од победника Четврте индустријске револуције, без обзира на величину земље, економије или где се налазимо данас“, подвукла је она.

Каже и да су њени приоритети у експозеу који је представила у парламенту наишли на чуђење, јер се у Србији о економији размишљало на традиционалан начин, да привреду подстиче производња.

„Две године касније ствари су се променили и људи схватају зашто је важна дигитализација. Наш ИТ сектор и креативна индустрија најбрже су растући сектор у српској економији. Брже расте од пољопривреде, рударства, или енергетике. Тако је раст у овом сектору 2016. био на 21,6 одсто, годину дана касније 26 одсто, а прошле године раст је достигао 29 одсто. Сваке године тај сектор снажно расте и то ће бити нешто што ће подстицати нашу економију у будућности“, рекла је она.

Брнабић је казала и да у пољопривреди производимо сировине и ту нема додатне вредности.

Подвукла је да је веома битно да Србија прави своју интелектуалну својину и да због тога морамо да улажемо више у креативну индустрију.

„Подстицање улагања у стварање интелектуалне својине је важно да би спровели трансформацију од економије радно интензивних инвестиција до економије засноване на интелектуалној својини“, нагласила је Брнабић.

Влада је након смањења незапослености почела да размишља о инвестицијама у креативну индустрију.

Указала је да је од јануара Србија једна од најконкурентнији земаља по питању пореза за компаније које инвестирају у креативну индустрију.

„Када региструјете ИП адресу у Србији све што је везано за ту производњу опорезује се са свега три одсто“, истакла је она.

Поновила је да се образовни систем мора мењати у циљу суочавања са изазовима будућности, те је да је важно да деца уче како да размишљају, а не како треба да мисле, као што је до сада био случај – а то значи да морају да уче како логично да размишљају.

Указала је да је Србија навикнута на промене, на непредвидивост, и да нам је то предност у Четвртој револуцији.

„Не плашимо се промена и то треба да искористимо као нашу предност“, закључила је премијерка.

Поздрављајући премијерку Елиас Папаиоану, директор „Вилер института за бизнис и развој“ при Лондонској бизнис школи, рекао је да је Брнабић била кључна снага у подстицању реформи и да Србија представља земљу од које се може доста научити.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ана Брнабић придружила Србију пројекту вакцинације СЗО и Била Гејтса и дала им донацију од два милиона €

3.3 (36) Србија је поносна што данас може да се одазове позиву председнице Европске комисије …

Да ти Брнабићка ипак мало боље прочиташ Устав, законе и друга акта која регулишу рад скупштине и владе?

5 (5) Премијерка Ана Брнабић објаснила је данас да се посланици нису раније састали, јер …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *