fbpx

Браћа Вучић преко арапских посредника дају 105 милиона € за ПКБ

0
(0)

Компанија „Ал Дахра Србија“ понудила је, како „Новости“ сазнају, 105.055.000 евра за Пољопривредни комбинат Београд.

Формална одлука да ли ће ова понуда бити прихваћена биће донета касније у току дана.

У понуди Ал Дахре је наведено: „Обавезујемо се да платимо укупан износ од 105,055 милиона евра у готовом ради куповине дела имовине ПКБ, 29 одсто капитала друштва Еколаб, 45,77 одсто капитала Института ПКБ Агроекономик, а све у складу с јавим позивом“.

„Потврђујемо да је ова понуда безусловна и обавезујућа и свесни смо да ће само безусловне и обавезујуће понуде бити разматране“, наведено је у понуди.

Како је речено, Комисија ће још једном проверити ту понуду и уколико је и она у складу са упутством за понуђаче, Министарство привреде ће прогласити Ал Дахру доо из Ирига за купса ПКБ-а.

Министарство привреде ће донети одлуку којом се проглашава купац и онда га позвати на закључење уговора.

Тендерска комисија је у четвртак отворила једину понуду за приватизацију ПКБ-а и утврдила да је исправна документација Ал Дахра Србије. Комисија за спроводење поступка је том приликом утврдила да је достављена документација у оквиру коверта „подаци о понуђачу“ у потпуности у складу с правилима поступка.

Приватизациону документацију откупиле су две компаније, али је стигла само једна понуда.

Понуду је дала компанија Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата која има у Србији регистровану фирму.

Рок за достављање понуда за куповину имовине ПКБ-а по почетној цени од 104,5 милиона евра истекао је у понедељак, а на продају је 16.785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, као и стока, објекти, опрема, резервни делови.

Понуђена је и имовина зависних друштава као што су Еколаб, Институт ПКБ Агроекономик и ветеринарске станице ПКБ-а, те две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра. У ПКБ-у има око 1.700 радника.

Имовину ПКБ-а чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, 70 километара каналске мреже за наводњавање, 17.000 грла стоке и друга имовина и механизација.

Ал Дахра у Србији послује од 2014. када је постала већински власник 51 одсто фирме „Руднап аграр“ Војина Лазаревића. Већ почетком 2015. Ал Дахра интернешенел постала је једини власник плантаже у Иригу – Ал Дахре Руднап.

Претежна делатност компаније Ал Дахра агрикалчр из УАЕ је узгој музних крава. Ал Дахра улаже како би обезбедила већу безбедност хране за УАЕ, а највише земље поседује у Египту – 54.000 хектара, затим око 4.000 хектара у САД и исто толико у Шпанији, као и око 2.000 хектара у Аустралији.

Ал Дахра је раниије објавила да је припремила 130 милиона долара за куповину њива широм света. Најавила је да јој је циљ да у Србији имају 20.000 хектара.

НовостиОнлине / агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

5 Коментара

  1. Odakle braci Vucic 105 miliona evra? Da nisu taj novac zaradili za 6 godina Vucicevog mandata? Da im nije mozda novac pozajmio lopuza Dinkic od Kiparskih para koje je jos davno morao vratiti Srbiji? Koji su to Arapski posrednici brace Vucic da ih tliko vole i za njih kupuju nekretninu vrednu 105 miliona evra? Koje su to lopuze, bitange i veleizdajnici zasele da se bogate na racun Srbije i lome joj kicmu? Sve te „biznismene“ treba postrojiti pred pocasni streljacki stroj i uputiti im cestitke celog Srbskog narda.

  2. ali baba i seherezada u jednom, dok nam prico pricu dve iljade i ko zna koliko noci a mi dremuckali, na glad zaboravili, oni blago pokupili i svoju jazbinu napunili. — sad ces geace servijanski picoustm okopavat muruz beduinski. — kamile ce te na njivu nositi, iz kanala vodu piti i il u kanal kaditi il pelene nositi. — tako to rade oni koji arabijsku literaturu znaju a zlocin i kaznu ne citaju. – izvinjavam se, ne mogu dalje pisati, ja danas govedji gulas sa krompirima a vi verovatno pastetu sa picoustim vampirima.

  3. bas ce im lepo sedet svecani prugasti mundir a svojom obdarenoscu uveseljavace celu apsanu i po noci i po danu. — dok jedan na tamburici bude trzo zicu drugi ce da uvija guzicu, pa na smenu.

  4. Srbi su i onako i ovako robovi u svojoj zemlji a i zemlja nije vise nihova za par godina zvace se Privatno preduzece Vucic i brat

  5. Ma pustite PKB vazno je sta radi tajfun u americi.Ubih se od brigr.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *