Бразил свргнуо Британију са шестог места највећих светских економија

0
(0)

Бразил је свргнуо Велику Британију са шестог места највећих економија у свету, показују најновији подаци. Тако први пут када је реч о глобалном економском богатству Велика Британија заостаје за неком од јужноамеричких нација. Сједињене Америчке Државе, Кина, Јапан, Немачка и Француска заузимају првих пет места.

Чешће повезиван с фудбалом и прљавим сиромашним сиротињским фавелама, Бразил је постао један од највећих генератора глобалне економије. Бразил је највећа земља у Латинској Америци, његова економија је порасла због огромних резерви природних ресурса, а бележи брз раст богатства средње класе.

У исто време, Велика Британија покушава да се исчупа из канџи националног дуга и недостатка банкарских кредита. И поред тога, Британци ће и даље живети боље и уживати виши стандард него већина Бразилаца, али стручњаци кажу да 203 милиона становника даје огромну економску моћ.

ЛИСТА НАЈВЕЋИХ ЕКОНОМИЈА СВЕТА
1. САД
2. Кина
3. Јапан
4. Немачка
5. Француска
6. Бразил
7. Велика Британија
8. Италија
9. Русија
10. Индија

– Бразил је престигао Велику Британију пре свега због огромног економског потенцијала људи који тамо живе – каже Питер Слоу, бивши саветник британске владе за економску политику.

Осим тога, тврди он, Бразил се ослања на низ природних ресусрса, укључујући злато и сребро, нафту и минерале из Амазона.

За разлику од Велике Британије, бразилска економија није погођена проблемима еврозоне. У земљи на чијем челу се налази Дилма Русеф је такође и стабилна политичка ситуација и самим тим веома је привлачна за инвеститоре.

Бразил је током 20. века био на удару војних диктатура, а цивилна контрола успостављена је 1985. године. Демократија која је успостављена у тој држави такође страним инвеститорима пружа мир. Доктор Слоу зато каже да ће за разлику од Кине, већина инвеститора похрлити у Бразил.

– То је нека врста гаранције да земљу у дужем временском периоду неће потрести грађански немири који су неминовност у једном тренутку када је реч о Кини – тврди он и додаје да је већина ресурса смештена у амазонском басену.

Велику Британију на седмо место највећих светских економија гурнула је економска криза која и даље траје, криза еврозоне и трговинских односа на континенту, а такође је у последње време у веома лошим односима с Француском.

Иако исти подаци говоре да се Француска налази испред Британије. Стручњаци који су радили ово истраживање предвиђају да ће Британија до 2020. године претећи Француску. Подаци такође говоре да ће Британија тада бити на осмом месту, једном испред Француске, а два иза места иза Бразила

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Незапамћени буџетски дефицит од преко 4 милијарде € уводи Србију у колапс читавог економског и привредног система

4.7 (29) Налазимо се у златном економском добу за које имамо да се захвалимо Александру …

Бразилска свињетина позитивна на корона вирус стигла у Кину

4 (2) Смрзнута свињетина увезена из Бразила која је стигла округ у источнокинеској провинцији Шандонг …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend