Брисел се противи идеји Хрватске да отвори коридор и омогући избеглицама да иду даље у ЕУ!

0
(0)

Брисел се противи идеју Хрватске да отвори коридор и омогући избеглицама да иду даље у друге државе Европске уније.

У Бриселу сматрају да би „такво поступање значило кршење закона ЕУ и обавеза држава чланица“.

У Бриселу сматрају да, према постојећим законима, одговорност за регистрацију, збрињавање и разматрање захтева за азил има држава ЕУ у коју су прво ушли.

Према истим изворима у ЕУ, Хрватска је у овом случају дужна да збрине све који уђу на њену територију, региструје их и размотри захтеве за азил.

Уколико те особе не желе да поднесу захтев за азил или не желе да се региструју, у ЕУ кажу да би Хрватска у том случају те особе могла да врати у њихове државе ако са таквима постоје споразуми о реадмисији или у трећу државу из које су ушли ако је та држава сигурна. У овом слуцају у Србију.

Србија је на списку Европске комисије сигурна држава порекла. У Бриселу кажу да ЕУ са Србијом има споразум о реадмисији који обухвата и држављане Србије, али и држављане трећих земаља које у ЕУ долазе преко Србије.

Европска унија почциње да примењује план о размештању 40.000 избеглица, али то се односи само на оне који су на територији Грчке и Италије и искључиво на држављане Сирије, Ирака и Еритреје.

ЕУ понавља да одговорност за контролу спољних граница, за прихват избеглица и разматрање њихових захтева има свака држава посебно, а ЕУ може само помоћи.

Као помоћ су „хот спотови“, што су заправо тимови стручњака разних агенција Европске уније које само помажу у регистрацији избеглица, узимању отисака прстију и идентификацији.

Ти „хот спотови“ нису прихватни центри јер прихватне центре организује сама држава на чијој се територији они налазе. Такве тимове ЕУ може да пошаље и у Хрватску уколико она буде сматрала да је то потребно.

Према незваничном тумачењу из ЕУ, као искрене избеглице се сматрају држављани Еритреје, Ирака и Сирије.

То у будућности може да се промени. Један од критеријума на основу којих се то утврдује је тај да проценат успјешно решених захтева за азил у ЕУ за држављане одређене земље буде изнад 75 одсто.

За сада су то Сирија, Ирак и Еритреја па се њихови држављани сматрају искреним избеглицама и нема сумње да су економски мигранти, рекао је извор у ЕУ.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос на Лезбосу – изгорео највећи мигрантски камп у Европи, мигранти лутају острвом (видео)

5 (1) Драматична ситуација на грчком острву Лезбос где гори мигрантиски камп. Ватрогасци су немоћни, …

ХРВАТСКИ ЛЕКАР: Од короне умрло 203, а од рака 6.000 људи!

5 (3) Загреб — Директор Клинике за онкологију КБЦ-а Сплит, Едуард Врдољак, каже да су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *