Брнабићка поново и по ко зна који пут дискриминише и прозива већинску Србију

1
(10)

Нова парада поносе је поново била уточиште за ширење предрасуда према хетеросексуалној већини, која наводно није довољно толерантна, а према изјави премијерка Ане Брнабић спреман је закон о истополним партнерствима.

Мирјана Kарановић је рекла да је на Прајд дошла како би подржала своје пријатеље у остварењу њиховог – циља да живе у заједници без страха.

Марко Михаиловић из организације Прајда подсетио је на почетке ове манифестације у Београду, када су активисти претучени на улицама српске престонице.

„Морамо да се сетимо тих људи који су жртвовали много да би ми данас, већ шесту годину за редом, слободно шетали Београдом“, истакао је Михаиловић.

Горан Милетић из организације Прајда каже да је циљ одржавања још једног Прајда додатно побољшање ЛГБТ групација.

„Наши захтеви су сваке године исти – да се више ради на сузбијању дискриминације“, рекао је Милетић и позвао тужилаштва, судске органе и полицију да у том смислу добро обављају свој посао.

Од Владе и парламента, према његовим речима, очекују усвајање закона о регистрованом партнерству и закона о родном идентитету.

Пре почетка београдског Прајда на углу улица Булевар краља Александра и Kнеза Милоша и блокирали саобраћај.

Припадници Жандармерије раздвојили су групу од неколико десетина људи који су блокирали раскрсницу, покушавајући да спрече пролазак колоне Параде поноса.

У интервенцији полицијских снага приведено је између пет и десет особа које су биле део ширих протеста, зато што су одбили да се помере са трасе Прајда, јавио је извештач са лица места.

Троструки полицијски кордони поделили су учеснике протеста на две групације и рашчистили пролаз из Булевара краља Александра у Улицу кнеза Милоша, куда би требало да прође колона Прајда.

Брнабић: Србија креће у правом смеру, али нисмо довољно перантни

Организација Параде поноса важна је за Србију, тврди премијерка Ана Брнабић и додала да је то дан када се поново шаљу исте поруке оних вредности које у нашој земљи треба чувати и промовисати. Ипак Брнабићка је поново послала радикалну поруку да Срби нису довољно толерантни и да морају да иду у том смеру.

Мислим да се Србија креће у добром смеру, али да наше труштво мора да буде толерантније поручула је Брнабић уочи почетка Геј параде.

И овај Прајд служи подизању свести и толеранције. Мени је важно да се о томе говори сваког дана, рекла је Брнабић и додала да не смемо да живимо у друштву у којем се људи деле политички, по сексуалној оријентацији, вери…рекла је Брнабић на паради која је организована на тему сексуалне оријентације.

Упитана о инцидентима током каравана Прајда у Новом Пазару и Ваљеву, Брнабић је рекла да је сваки почетак тежак.

„Сваке године је све лакше и лакше је када имате владу која обезбеђује да сви имају једнаке услове“, рекла је Брнабић.

На питање да ли ће закон о регистрованом партнерству и о родном идентитету који траже припадници ЛГБТ бити усвојен, премијерка је изјавила да је за доношење било ког закона потребна већина у парламенту и подсетила да су о том закону говорили и док је она била министар државне управе и локалне самоуправе.

Kаже да је држава са невладиним организацијама радила и нацрт закона о регистрованом партнерству.

„За Србију и за мене као председницу владе је важно да те законе нисам ја потезала, јер ја нисам премијерка ЛГБТ група, већ припадница ЛГБТ, а премијерка сам свих грађана и борим се за права свих“, рекла је Брнабић.

Она истиче да је посебно важно што није крила и што је од почетка признала да је лезбијка и каже да је и пре ње, и у време демократа, у власти било припадника ЛГБТ, али да се у то време нису борили за њихова права, док ти исти, додаје она, њој приговарају да не ради довољно за ЛГБТ заједницу.

Извор: Тањуг/Дневна Газета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо су саветници Александра Вучића

5 (5) Kроз саветнички тим Александра Вучића годинама уназад пролазили су бројни бивши домаћи и …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend