Бруто друштвени производ Србије креће ка нули

0
(0)

Члан фискалног савета Владимир Вучковић изјавио је вечерас да све анализе говоре да се раст бруто домаћег производа Србије креће ка нули, уместо планираних 1,5 одсто у 2012. и изразио бојазан да ће и Међународни монетарни фонд после разговора у Београду снизити пројекцију раста наше земље.

“Велика је вероватноћа да фискални приходи ове године неће бити на нивоу планираног“, рекао је Вучковић и додао да ће влада запастии у тешкоће, јер неће моћи да финансира дефицит буџета.

Вучковић је у програму телевизије Б92 рекао да ће, према његовој оцени, нова влада морати да спроведе фискалну реформу, уз повећање пореза на додату вредност који ће бити логичан корак, уз истовремено смањење јавне потрошње, а највећи део прилагођавања ће морати да поднесе држава.

Поводом актуелних разговора с ММФ-ом у Београду, Вучковић је истакао да је аранжман из предострожности битан за Србију, у смислу безбедности српске економије за улагање и јачања поверења и да тренутно није битан новац који тај аранжман носи.

Делимична штета

Одговарајући на питање да ли је већ начињена штета с обзиром на то да је ММФ одложио одлуку о ревизији аранжмана, Вучковић је рекао да је делимична штета направљена и да се свако оклевање инвеститора да улаже у нашу земљу рефлектује преко девизног курса.

Озбиљност

Вучковић је подсетио да српска страна није увек до краја испуњавала све обавезе договорене с ММФ-ом и да је добијала позитивне оцене у ревизији и додао да не разуме захтеве Фонда пошто ситуација није толико озбиљна.

Пробијена граница јавног дуга

Влада мора, у складу са Законом о фискалном систему, да направи план за враћање јавног дуга и да снизи јавни дуг на 45 одсто БДП, упозорио је Вучковић и изразио бојазан да се у наредне две године може десити да Србија повећа јавни дуг изнад 50 одсто БДП-а.

„Готово је извесно да је Србија већ пробила границу јавног дуга од 45 одсто БДП-а и ускоро се чекају прве анализе“, упозорио је Вучковић.

Повећање ПДВ-а

Одговарајући на питање да ли ће влада повећати ПДВ, економски саветник премијера Србије Јуриј Бајец је подсетио да је Скупштина изгласала буџет за ову годину у коме је планирана сума плата и пензија, при чему су оне замрзнуте већ две године и предочио да ће будућа влада у прве две године мандата морати да озбиљно „загризе“ у фискалне и структурне реформе.

ЖелезараОдговарајући на питање да ли се ММФ интересовао зашто је држава привремено преузела смедеревску железару, Јуриј Бајец је одговорио потврдно и објашњено им да је то учињено због заштите целе привреде и, како је рекао, делегација ММФ-а о томе после није расправљала.

Гаранције за кредите

 

Преносећи импресије са данашње пленарне седнице владе и ММФ-а, Бајец је пренео да се српска страна трудила да члановима ММФ-а објасни да се не може предвидети колико ће гаранција за кредите бити активирано у овој години.

 Бајец је нагласио да Влада неће одступати од тих планираних гаранција за кредите у овој години и најавио ће Влади предложити измене Закона о јавном дугу у који ће убудуће улазити све гаранције за зајмове.

„Гаранције су везане за инвестиције и активирају се у моменту када посланици у Скупштини Србије изгласају неки кредит“, рекао је Бајец. „Мисија ММФ-а је дошла у Београд да објасни зашто је Борд извршних директора два пута одлагао оцену ревизије аранжмана из предострожности“.

Буџет
Бајец је пренео да су се на пленарној седници разматрала питања реалности спровођења буџета, гаранције за кредите јавних предузећа и докапитализација Комерцијалне банке, а било је и речи о макроекономским пројекцијама за ову годину и да ли да БДП може да расте 1,5 одсто и да ли ће се дефицит буџета одржати на 4,25 одсто и јавни дуг на 4,5 одсто БДП-а.
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

4.4 (7) Мултинационална компанија „Асеко“ приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. …

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend