Будућност у коју верујемо! Од 1. априла порез на станове и куће већи до 80 одсто!

0
(0)

ВЕЋИНА власника некретнина у Србији добиће решења о порезу на имовину увећана између 20 и 80 одсто. Биће и оних којима се износ неће променити, али и „срећника“ чије су некретнине из скупље прешле у јефтинију зону, па ће им рачун бити мањи.

Локалне самоуправе, у чијој је надлежности овај „намет“, увелико припремају нова решења, која ће на адресе грађана почети да пристижу после 1. априла. Већина локалних самоуправа не мења пореску стопу, али ће се основица мењати у зависности од тога у којој се зони некретнина налази.

– До сада нисмо издали ниједно ново решење, ни грађанима ни фирмама – каже, за „Новости“, Слободан Милосављевић, секретар за финансије Београда. – Порески обвезници нова решења могу да очекују почетком априла. Град је подељен на 13 зона и за сваку је прецизирана тржишна цена квадрата. То, у односу на претходно решење, може да мења основицу за обрачун пореза, док стопа остаје иста – 0,4 одсто.

Како ће се већини власника станова променити тржишна вредност квадрата, рачуни ће бити увећани. Посебно ће поскупљење осетити они у најатрактивнијим деловима града. Најскупљи квадрат у Београду је у првој екстразони становања, и за стан је процењен на 203.000, а за кућу на 210.000 динара. Реч је о Дедињу и деловима Кошутњака. Најмање увећање пореза имаће власници некретнина у осмој зони, где квадрат стана кошта 35.000, а куће 30.000 динара. То су на пример, Лепушница, Бесни Фок, и делови приградских општина.

ДОРАДА ПРОГРАМА ЛОКАЛНА пореска администрација у Лесковцу још није почела да издаје решења за порез на имовину, јер се чека да Институт „Михајло Пупин“, измени програм који користе и усклади га са новим законским решењима. Далибор Тричковић, начелник лесковачке Управе за финансије, каже да би овај посао могао да буде започет тек половином године. 

– Нови Сад има 137.000 обвезника, а пракса је да им се решења шаљу истовремено – каже Дејан Мандић, члан Градског већа задужен за финансије. – Порез на имовину ће, у просеку, бити за око 20 одсто већи од прошлогодишњег. Уместо на четири, Нови Сад је сада подељен у пет зона и захваљујући томе, биће и оних на чијим пореским решењима ће износи бити и до 30 одсто мањи од лањских.

У Нишу је у току подношење пореских пријава до краја марта, па ће тек након истека тог рока, почети писање нових решења. Иста ситуација је и у Крагујевцу, а порези на станове већи у просеку за 70 одсто у односу на претходну годину. Градска управа повећала је и пореску стопу па се ове године, уместо ранијих 0,2 одсто, порез обрачунава по стопи од 0,4 одсто, што је додатни намет на власнике станова и кућа у овом граду.

Градска власт у Зрењанину није значајније повећала стопе пореза на имовину. За правна лица стопа је 0,4 одсто, за физичка 0,3 а исто важи и за пољопривредно земљиште. Нова решења пореским обвезницима неће стићи пре јуна. Власници кућа и станова у граду на Бегеју плаћаће порез увећан између 20 и 30 одсто. Процењује се да би у градску касу на име пореза на имовину у 2014. требало да се слије између 350 и 400 милиона динара.

У Пореској управи у Ваљеву још није утврђен порез на непокретности за ову годину, а надлежни кажу да ће повећање, у просеку, износити око 13 одсто. Решења за плаћање пореза на некретнине на подручју Пожаревца почеће да стижу тек крајем маја, као и прошле године, а Душанка Беговић, начелник Одељења локалне пореске администрације, тврди да у односу на прошлу годину, неће бити знатног повећања пореза.

НАЈПОВОЉНИЈЕ У ЛОЗНИЦИ

ДИРЕКТОРКА локалне пореске управе у Лозници, Марија Тешић, каже да се, у овом граду, приликом обрачуна пореза на некретнине примењује стопа од 0,25 одсто, „једна од најнижих у Србији“. Зато, по њеним речима, Лозничани неће добити ништа битније увећане износе у решењима, „осим ако, у међувремену, нису постали власници још неке некретнине“.

Пријављивање некретнина је до 31. марта, морају да их пријаве и они који су то раније учинили, због другачијих образаца за обрачун, а решења већ иду сукцесивно како стижу пријаве.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти ниси ни свестан шта тебе чека…

3.3 (7) „Чека нас много гора јесен“, изјавио је председник Србије Александар Вучић. – Мислили …

ВУЧИЋ О БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ: Деца ће морати да науче да РАДЕ, макар два сата дневно, у ФАБРИЦИ или у ЊИВИ!

2 (8) Председник Србије је гостујући на ТВ Панчево, представио грађанима Србије план и програм …

4 Коментара

  1. ako povecaju potrez na nekretnine,pola stanovnika iz centra, a i sire, ce morati da se isleli!

  2. Imbecili maloumni, pa nije poenta da nas 20% građana plaća ogroman porez na imovinu, a 80% da ima nelegalne udžerice i da ni ne postoji u urbanističkom planu… Porez na imovinu treba ukinuti, i uvesti porez na ZARADU, koji bi procentualno rastao sa povećanjem plate…….

  3. ma koga oni vise deru, neka sebi oderu kozu sa ledja pa nek parazitiraju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend