Буџетски дефицит 225 милијарди динара, већи за 43 милијарди од планираног!

0
(0)

БЕОГРАД – Предлогом ребаланса буџета Србије предвиђено је да буџетски дефицит износи 225 милијарди динара, уместо 182 милијарде динара, рекао је министар финансија Душан Вујовић.

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да су предлогом ребаланса који је влада данас усвојила, буџетских расходи повећани са 1.113 милијарди динара на 1.122 милијарде, а приходи смањени са 930 на 897 милијарди динара.

Вујовић је казао да ће у Скупштини Србије расправа о предлогу ребаланса почети у петак, 24. октобра.

Пратећим буџетским законима плате у јавном сектору и пензије веће од 25.000 динара биће смањене од 1. новембра.

Вујовић је казао да је то привремена и делимична мера која неће погодити оне са најмањим примањима, међу којима је 61 одсто пензионера.

Он је додао да ће износ пензија већи од 25.000 динара бити умањен по стопи од 22 одсто, док ће плате у јавном сектору бити линеарно умањене по стопи од 10 одсто.

———————————-

Вујовић: Смањење плата лекарима и просветарима неминовно

БЕОГРАД – Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ако доктори, судије и просветни радници буду искључени из мера штедње онда неће имати где да се уштеди.

„Лично мислим да је свако смањење плата и пензија, које су у поређењу са потрошачком корпом релативно скромне и мале, болно и економски и политички и лично. Али, ако никоме не смањимо где ћемо да уштедимо”, упитао је Вујовић.

Он је додао да су плате и пензије четири пута повећаване у току кризе, као и да док су сви у свету смањивали плате и пензије у Србији су оне повећаване на основу политичких обећања.

„Наследили смо ту ситуацију и сада то морамо да сведемо у реалне оквире”, рекао је министар финансија.

Министар је прецизирао да су од 2009-2012. године пензије ванредно повећане за 169 милијарди динара, без реалног основа, док је дефицит између трошкова за пензије и доприноса који се дају у ПИО фонду стално растао и он се испоручиван буџету на финансирање.

„То је један од извора повећања дефицита сада. Ми смо дошли до тога да тај дефицит можемо само да финансирамо задуживањем. Због озбиљности молимо све да поднесу једнократну жртву да би се вратили на одржив пут”, нагласио је Вујовић.

Он је додао и да је одржив пут онај где Србија нема дефицит већи од два до два и по посто и где учешће у БДП стагнира или пада.

„Ово повећање са 35 на 75 одсто БДП је неодрживо и дешава се и кроз буџет и кроз јавна предузећа”, рекао је он и поновио да је повећање плата и пензија у време кризе било нешто за шта се знало да није одрживо.

———————————-

Више пара у буџету од профита јавних предузећа

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће на име уплате профита јавних предузећа у буџет Србије ући 7,6 милијарди динара, што је око 153 одсто више него што је планирано.

Вујовић је рекао и да је та цифра „доста скромна” али да очекује да већ наредне године буде много виша када се реорганизују јавна предузећа и када се кадрови буду ефикасније користили.

Када би се те две страви испоштовале, рецимо, у случају ЕПС-а, навео је, буџет би могао да рачуна на огромна средства.

 
Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Последња олдука техничке владе: Ана Брнабић сама себи доделила реновирану виле Јованке Броз

5 (2) Премијерка Ана Брнабић може да почне да користи вилу у Београду где је …

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (3) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

18 Коментара

  1. ličnim primerom smanjite vaša primanja za 50% eto vam ušteda,mnogo vas se nakotilo u JP,a kurcem niste mrdnuli da otpustite te vaše debilne partijske kadrove,

  2. mi im to dozvoljavamo sta sad hocemo jesmo li glasali ,jesu li to nase vodje ,strucnjaci ,eksperti ,krace receno bogovi ,a mi smo obicne seronje izvinjavam se na izrazu ali to nam jedino trenutno pristaje.

  3. Glupi ste i nesposobni, odlazite i ne vratili se više nikad!

  4. super,tako treba, jos veca usteda bi bila kad bi potpuno ukinuli penzije i sve vidove pomoci, sta ce nam to, neka slogan ove fantasticne vlade bude ko ne radi nek umre od gladi, imamo grobara sefa drzave neka se oni koji umru od gladi sahranjuju na racun drzave, to je jeftinije nego da bacamo pare na penzije

  5. РОБЉЕ: Срби раде само да плате рачуне

  6. На власти су се заређали сви живи лопови а сада влада њихов отпад!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend