Свет

Бугарској није до Шенгена

05.03.2013. –

Питање ступања Бугарске и Румуније у Шенген зону треба да буде размотрено у четвртак на састанку министара унутрашњих послова земаља ЕУ у Бриселу. Немачка се припрема за тај догађај унапред: у недељу министар унутрашњих послова Немачке Ханс-Петер Фридрих у интервјуу за немачки лист Шпигел обећао је да ће ставити вето на придруживање ове две земље Шенгену. Очекује се да ће сличан став заузети Холандија. По речима Ханс-Петера Фридриха, третутно Бугарска и Румунија не испуњавају освновне захтеве који се тичу граница. Министар је искључио могућност чак делимичног отварања Шенген зоне за безвизни улазак грађана Бугарске и Румуније преко аеродрома и помоских лука.

По коментар смо се обратили министру за везе и комуникације Бугарске 90-их година, политичару и јавном посленику Љубомиру Коларову.

– Као што се зна, пре свих других чланова ЕУ Холандија је изјавила да ће ометати улазак Бугарске у Румуније у Шенген зону. И образложила је то тиме што је ступање чак претходних новајлија било грешка, пошто ове земље нису одговарале свим постављеним условима и захтевима. Фактички ми смо последњи који ступају у Шенген, и према нама има много претензија. Колико знам, по питању копнених граница много питања је уклоњено, а примедбе за водене и ваздушне границе су пре избовор за одбијање, а не реално стање ствари.

Да кажемо отворено, код нас 97% становништва врло мало се бине да ли ће Бугарску примити у Шенген зону или не. Нас брину много насушнија питања везана за економију државе. Сада је у земљи тешка економска и политичка криза. Нема владе, парламент фактички не функционише. По улицама великих градова иду поворке становника са економским захтевима – све то недвосмислено сведочи о озбиљним проблемима државе. А што се тиче ступања у Шенген зону, сада у Бугарској, по мом мишљењу, нема државника који би се бавили тим питањем и тим пре бранили га.

Немачки министар унутрашњих послова такође је изјавио у интервјуу да у Бугарској и Румунији цвета корупција, и визе мгоу да буду купљене, што ће омогућити непоузданим грађанима да улазе у Немачку без даље контроле. Да додамо овде и чињеницу да око 7000 демонстраната чак на Дан националног празника Ослобођења Бугарске затворило је централни кварт престонице и узвикивало у хору „Мафија“!..

Сама реч корупција, извините, није бугарског порекла. Она има латински корен, нисмо је ми измислили,као ни саму појаву. А изјаве да је Бугарска најкорумпиранија земља ја не прихватам. ЕУ нас је примила, хтела је да одаберемо њен пут. Добро! Кренуи смо, пробијали се негде успешно, негде не превише. Између осталог корпуција и друге болести које је донела смена политичке формације у Бугарској у великој мери је заслуга европских држава. А то што је Немачка сад одједном решила да се придружи Холандији и поново подигла питање Бугарске и Румуније, највероватније се објашњава унутрашњим разлозима, сопственим економским тешкоћама, које постоје у тим земљама.

Сличним изјавама још могу да се добију неке повластице од сопствених бирача и грађана. Нема тога да су се Бугари у последње време бацили на Немачку, Енглеску и слично или да су почели да представљају опасност. Из Бугарске одлазе углавном Турци и Роми, људи који се налазе на ниском економском нивоу. Они траже посао у иностранству. Али њихов број није тако велик да изазива забринутост у Бундестагу.

Ирина Циплакова,

 

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!