fbpx

Бујичне поплаве рушиле мостове и дрвеће на југу Србије (видео)

0
(0)

После дела Врања и Владичиног Хана, ванредна ситуација због поплава уведена је и у Трговишту и делу општине Босилеград, а начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић каже да се реке на југу Србије повлаче у корита и стање постепено стабилизује.

Марић је казао да је у Трговишту један мост услед бујичних токова порушен и да су путни правци доста оштећени, тако да је потребно ангажовање свега онога чиме општина располаже како би се живот довео у нормалне токове.

Ванредна ситуација је проглашена и у делу општине Босилеград, а како је навео Марић, када се прогласи ванредна ситуација много се лакше ангажују капацитети и приватних и јавних предузећа и сва механизација се упућује тамо где је најпотребније.

У Врањској Бањи је причињено доста штете, Градски штаб за ванредне ситуације Врања је у обиласку свих угрожених објеката, а штета ће бити процењена када се вода потпуно повуче. Марић додаје да је највећа штета причињена на путној инфраструктури и пољопривредном земљиште, али и на објектима у Владиничином Хану из којих су људи морали да буду евакуисани.

СТАЊЕ НА ЈУГУ СЕ СТАБИЛИЗУЈЕ

Генерално на југу Србије, навео је Марић, вода се повлачи у корита, стање се постепено стабилизује, а екипе Сектора МУП-а за ванредне ситуације су целог дана ангажоване на црпљењу воде из објеката у свим угроженим местима.

„Сигурно то неће моћи током сутрашњег дана потпуно да се ревитализује, али иде у том добром правцу. Сви су овог пута заиста некако много озбиљније схватили ову ситуацију и боље се организовали него у неким прошлим годинама“, закључио је Марић.

Ванредна ситуација и даље на снази у градској општини Врањска Бања и у општини Владичин Хан.

На територији Врања и Врањске бање опада ниво бујичних потока, али забрињава константни пораст нивоа Јужне Мораве, саопштено је данас после седнице Градског штаба за ванредне ситуације, а градоначелник и командант тог штаба Зоран Антић каже да је невреме причинило велику материјалну штету.

НЕКОЛИКО СЕЛА НАЈГОРЕ ПРОШЛО

Бујица носила све пред собомНа седници градског Штаба за ванредне ситуације командант и градоначелник Зоран Антић рекао је да су на територији града Врања бујичне поплаве највише погодиле неколико села.

– Највеће штете претрпели су мештани Корбевца, Купининца, Златокопа, Тибужда,

Бујковца и Горњег Требешиња. Срећом,нема људских жртава. У селу Стари Глог одсечено је неколико домаћинстава. Наложио сам дежурства свих повереника у месним заједницама. Они су у обавези да даноноћно прате кретање водотокова. Фирма „Висан“ понудила је да бесплатно дезинфикује угрожена подручја. Стручњаци Завода за јавно здравље испитаће хигијенску и епидемиолошку ситуацију у поплављеним кућама. Прихваћен је мој предлог за формирање тимова који су у суботу били на терену и посетили сва угрожена села – рекао је Зоран Антић.

 

Антић је после седнице штаба рекао да је пут за Македонију проходан, као и сви државни путеви и сви општински путни правци.

Бујица је, како је навео, оборила мост на Корбевачкој реци, као и три мала импровизована моста на Требешињској реци, водостај бране је под контролом, али је упозоравајући јако висок водостај Јужне Мораве и да би због тога требало да реагује Републички штаб за ванредне ситуације.

Решен проблем са струјом у селима код Криве Феје

Како је казао, ЕПС је решио проблем са снабдевањем струјом у селима око Криве Феје где је јуче без електричне енергије остало 300 домаћинстава, а тамо где су потпуно однети путни правци и стубови проблем би требало да се реши до понедељка.
– Градски штаб потпуно управља ситуацијом на терену, сви оперативни тимови су поднели извештај. Лично сам и ја обишао део територије града који је под ванредном ситуацијом- каже Антић и додаје да је донет план мера даље заштите речних корита који ће бити урађен у наредна 72 сата.

Нове падавине око 27. јануара
Према прогнози РХМЗ, Антић је казао се очекује да то подручје опет буде под снежним падавинама и великим количинама воде око 27. јануара.

Градски штаб за ванредне ситуације је налозио да се сви мостови, прелази и корита река која примају бујицу ојачају додатним наслагама песка и бедемима, каже Антић и додаје да ће бити поправљено све што је вода однела и да је формиран посебан инжењерски тим који ће направити пројекцију санације.

– Имамо пуну комуникацију са становништвом, нема никога ко је у животној опасности – навео је и додао да су људи су мирни и да нема панике.

Како је казао, тренутна материјална штета је између 10 и 15 милиона динара, и да ће достићи 35 до 40 милиона динара. Најавио је да ће штаб и сутра заседати.

ВРАЊСКА БАЊА: НАЈГОРЕ ПРОШЛО

Новица Ђорђевић, заменик председника градске општине Врањска Бања, каже да је најгоре прошло и да се више никад не понови. Мештанима општине тек предстоји чишћење и санирање поплављених подручја,као и испумпавање воде.

Прети опасност од нових поплава

Председник Скупштине општине Сурдулица Новица Тончев истиче да ситуације није алармантна, али да прети опасност од нових поплава због отапања снега на Власини.

– Градске службе су у приправности, јер нагло отапање влажног снега на Власини озбиљно моће да угрози нише пределе према Сурдулици.Врла се излила и у четири села поплавила четрдесетак кућа и дворишта.Ситуација се постепено нормализује,али су поплаве причиниле огромне штете због поплављених њива, рекао је народни посланик Новица Тончев.

Ђорђевић је потврдио да је због рушења електричних проводника 300 домаћинстава око Криве Феје било без струје.Водена стихија срушила је петнаестак проводника.

Поплаве су тешко погодиле општину Владичин Хан, нарочито насеља Полом, Прекодолце, Житорађа.

Председник општине Бранислав Тошич истиче рекао је да су евакуисане 24 угрожене особе, које су привремено уточиште добиле у прихватном центру градске основне школе.

Предузимају се мера да се евакуишу још две породице из оближњег села Џеп. Од понедељка комисија ће бити ангажована на утврђивању штете. На подручју општине Владичин Хан Јужна Морава излила се на педесетак места.

У општини Владичин Хан и даље је на снази одлука о ванредном стању.Уколико не буде нових падавима,почеће испумпавање воде из дворишта и подрумских просторија.Потопљена су и села Прибој, Стубал, Сува Морава и Лепеница.

ОТАПАЊЕ СНЕГА ДОВЕЛО ДО СТВАРАЊА БУЈИЧНИХ ПОТОКА

Бујице прекриле путеве

Према речима начелника Одељења за ванредне ситуације у Врању Драгана Тасића, 23. јануара пало је 25 литара кишнице на сваки квадрат земљишта. У Врању истичу да је узрок поплава погубних размера нагли пораст водостаја бујичних
потока због отапања снега.

Водостај река опада

Водостај река Врле, Калиманке и Јужне Мораве код Владичиног Хана је у сталном опадању, изјавио је данас Тањугу председник општине Владичин Хан Бранислав Тошић. Он је казао да су водостаји река опали за пола метра и да тренутно није угрожено ниједно насеље на том подручју.
Председник градске општине Врањска Бања др Славица Сотировић изјавила је да се вода полако повлачи и да се ситуација нормализује.

Председница је поновила да је бујица највеће штете починила мештанима насеља Савинци и Огошт, као и села Корбевац.

– У највећем делу села потопљене су њиве, дворишта и гараже. Бујица је срушила мост дуг педесетак метара у центру села. Због порушеног сеоског моста, одсечено је педесетак домаћинстава на другој обали Корбевца. Вода је оборила и неколико електричних стубова. Велика борба водила се за спас другог моста поред ЈуЖне Мораве. Битку су добили радници ЈП Управа Бање са механизацијом и мештани села. Ишчупане тополе, гране и корење претили су да поткопају носеће стубове моста – рекао је шеф месне канцеларије у Корбевцу Стојадин Микић.

Стефановић: Ситуација се стабилизује

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се Јужна Морава повукла у корито и да се ситуација на југу Србије нормализује.

Стефановић је рекао новинарима и да су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а на терену и помажу грађанима, а послате су и цистерне са пијаћом водом.

Он је додао и да пут ка македонској граници није угрожен, а да је у прекиду један део пута између Лесковца и Врања, другог приорета, али да се ради на томе да се и тај проблем што пре санира.

 

В. Пешић, Блиц, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЕЋИНА ЋЕ МОРАТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ: Министар Смрт упозорава – нема опуштања, живећемо са маскама

1.5 (8) МИНИСТАР здравља Златибор Лончар је рекао на данашњем обраћању јавности да не сме …

Студенти Филозофског факултета: Није филозофски ћутати – није српски увреде и издају трпети

4.4 (8) Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како …

5 Коментара

  1. Sve je staro i istrošeno i neodržavano na jugu Srbije. Nikakvog ulaganja ni izgradnje nije bilo desetinama godina.

  2. Има ли краја свим овим поплавама и „поплавама“?

  3. U našoj zemlji nema programirane borbe protiv bujicnih voda.

  4. Cuj Vucicu, gde si danas u svetu nedelju, gde si ne bilo te. Leti na jug Srbije, odnese ga voda. Idi, trci, leti, zaustavi silu Ti to mozes i nije ti prvi put. Imam ja dugo pamcenje. Smetovi preko glave a Ti spasavs dete. Nosis ga na rukama i samo ides izmices. Ti ides a za Tobom trci ceta kilavih hajduka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *