Чак 600 радника "Агрожива" и даље на улици

Чак 600 радника „Агрожива“ и даље на улици

0
(0)

ПОСЛЕ бројних протеста и последњег упада и прекида седнице Скупштине општине, радници „Агрожива“ из Житишта, који штрајкују од средине 2014, успели су да решавајући свој статус покренули ствари с мртве тачке.

Тако је, бар, изјавио Јовица Катић, челник синдиката „Независност“, који је са групом колега и функционера Општине Житиште прошле недеље присуствовао разговорима са министрима Антићем и Вујовићем.

– Вишемесечни разговори у „Србијагасу“, који је власник „Агрожива“, нису донели никакав резултат. Али, после сусрета са министрима у Београду очекујемо скорије решење наших невоља – изјавио је Катић, уз напомену да око 600 радника не прима плату од јула прошле године, а остали су и без здравственог осигурања.

Они рачунају на социјални програм, али је велика непознаница како ће им Влада помоћи и да ли ће бити бржа од стечаја. „Србијагас“ је, наиме, лане вешто избегао да се кланичари „Агрожива“ нађу под репресивним мерама, због астрономских дугова. Уговором о пословној сарадњи, производња је препуштена београдској фирми „Мибрас“, а „Агрожив“ је наставио рад само на папиру.

ПУСТА ОБЕЋАЊА

КАДА је 2010. „Србијагас“ купио бренд „Агрожива“ за 11,5 милиона евра, његов директор Душан Бајатовић је најављивао лидерску позицију у Србији, проналажење стратешког партнера и докапитализацију. Све је изостало, једино су нагомилани дугови, а 600 радника нашло се на улици!
Блокада његовог рачуна тренутно износи 3,24 милијарде динара, међу највећима у Србији. Није тешко претпоставити да је само питање дана када ће се „Агрожив“ наћи у стечају. А, како буквално нема ништа од имовине, бројни повериоци остаће „кратких рукава“ и без шансе да наплате своја потраживања.

Наравно, у овом сценарију „мрка капа“ биће и за раднике, који нису успели да добију ангажман код новог послодавца „Мибраса“, и жестоко ће их погодити нове одредбе закона о стечају.

Најдебљи крај извући ће власник, „Србијагас“, који се крајње непословно односио према својој кланици у Житишту. Дуго је без озбиљније контроле упумпавао капитал у „Агрожив“, који је отицао на све стране. Знак за узбуну није дошао ни после укњижених губитака од око 1,6 милијарди динара у 2012. У 2013, остварен је нови минус од 2 милијарде. Онда је почетком 2014. престала свака активност у Житишту, јер је и „Србијагас“ остао без пара. У међувремену, кланичари су почели да остају без фарми и важних објеката за производњу. Брзо се поновила прича из 2008, када је „Агрожив“ други пут отишао у стечај, а сада, очигледно, неће успети ни трећи покушај да месна индустрија стане на ноге.

Сам Бајатовић још се није оглашавао поводом пропасти „Агрожива“, који је оптеретио ионако презадужени „Србијагас“ за додатних (и само засада!) 3,24 милијарде динара.

ПЛАНОВИ „МИБРАСА“

„МИБРАС“ је на посао вратио око 500 радника и покушава да обнови производњу. Најављује инвестиције од око 4 милиона евра у проширење капацитета и планира извоз. Сада прерађује дневно свега 20.000 бројлера.

 

Сл. ПАШИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радници „Фијат пластик” прекинули генерални штрајк на дан, стало склапање аутомобила у Фијат Крајслер аутомобили Србија

Радници „Фијат пластик” прекинули генерални штрајк на дан, стало склапање аутомобила у Фијат Крајслер аутомобили Србија

0 (0) КРАГУЈЕВАЦ – Радници „Фијат пластик” који су започели генерални штрајк, данас не штрајкују …

Лазаревац: Терор напредњачке власти над радницима комуналног којима десет година нису уплаћени доприноси и порези

Лазаревац: Терор напредњачке власти над радницима комуналног којима десет година нису уплаћени доприноси и порези

4.7 (13) Радници и припадници Синдиката „Слога“ ЈПКП и Синдиката БУС ЈПКП у Лазаревцу данас …

6 Коментара

  1. Pa koga bre u SRBiji vise boli kurac za radnike, majmune i magarce!!!

  2. Pa koga bre u SRBiji vise boli kurac za radnike, majmune i magarce!!!

  3. Šta rade bre na ulici?oće neko da mi kaže?aaa?

  4. Šta rade bre na ulici?oće neko da mi kaže?aaa?

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend