Чедомир Јовановић извисио за 200 милиона динара које је требало да добије од Фонда за „развој“!

0
(0)

Судећи према подацима Фонда за развој, према којима је фирма “Агропослови”, која се налази у власништву Чедомира Јовановића, тражила 200 милиона динара кредита, и првом човеку либерала Србије криза је закуцала на врата.

Да зло буде веће, кредитом Фонда за развој, где каматне стопе износе од 2,5 до 4 одсто у зависности од намене позајмице, “Агропослови” су између осталог планирали да сервисирају старе дугове према привредним банкама, где су пре тога узимали кредите са каматама које су вишеструко веће од оних које обрачунава Фонд за развој.

Наиме, на врху листе компанија које су тражиле позајмице од Фонда за развој, а којима је ова институција ових дана планирала да одобри та средства, нашла се и фирма “Агропослови”, која се бави производњом млинских производа, а која је од Фонда затражила кредит од 200 милиона динара. Интересантно је да се ова компанија нашла међу предлозима за нове кредите које је Фонд за развој доставио Министарству привреде, и то уз предлог да им се исплати чак 150 милиона динара. Према намени, Фонд је предложио да се тражени кредити одобре за обртна средства, рефинансирање старих кредита, а у мањем делу и за набавку опреме и изградњу пословног простора.
Иако је према подацима Агенције за привредне регистре као директор компаније „Агропослови“ наведена Јовановићева супруга Јелена Јовановић, власник 99 одсто уписаног капитала има фирма СХСФ, која је у власништву Чедомира Јовановића.
Подаци о финансијској гимнастици брачног пара Јовановић изашли су на видело након што је Фонд за развој доставио Министарству привреде списак од 52 фирме и затражио да им се одобре кредити у укупном износу од готово милијарду динара. Тај захтев уследио је свега неколико дана након што је на сајту министарстава објављен листинг свих кредита који су додељени из Фонда за развој, уз констатацију да је 40 одсто пласмана ненаплативо, а да је још 20 одсто корисника отплатило тек незнатан део давно приспелог дуга.
 

ЛДП недоступан
У покушају да добијемо коментар на ситуацију са Фондом за развој и конкретно са кредитним захтевом “Агропослова”, позвали смо и представнике Либерално-демократске партије, чији је лидер Чедомир Јовановић, власник компаније. Међутим, њихови телефони су јуче били недоступни.

Фонд наставља са радом, али под лупом
Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић изјавила је јуче да ће Фонд за развој Србије наставити да ради, али да ће контрола давања кредита морати да буде много интензивнија.
– Фонд за развој у сваком случају мора да доживи одређену врсту реформисања у смислу да се види како су се додељивали кредити – казала је министарка и додала да се више не сме дозволити да у оквиру једне тачке буду кредити за 10 или 15 комапнија. Иначе, Влада Србије је у четвртак привремено обуставила одобравање кредита из Фонда за развој док се не сагледа стање портфолија којим Фонд управља.

 

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЧЕДУ ЈОВАНОВИЋА ЧУВАЈУ ЗЕЛЕНАШИ: Дужан силне милионе, повериоци му због дуга чак ЗАБРАНИЛИ ДА ИДЕ НА ЛЕТОВАЊЕ!

0 (0) Све паре које заради, Јовановић мора одмах да проследи ‘жестоким момцима’ којима је …

Легија поручио Чеди Јовановићу: Био си главни заштитник Земунаца у Влади и лажов

0 (0) Београд – Милорад Улемек Легија (50) у петак је у завршници суђења за …

3 Коментара

  1. РАЗВИЈА АУТИЗАМ , НИ МАЊЕ ПАМЕТИ НИ ВИШЕ ДРЕКЕ

  2. a jelte molici lepo, jel se jos izdaju taki krediti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend