Легија поручио Чеди Јовановићу: Био си главни заштитник Земунаца у Влади и лажов

0
(0)

Београд – Милорад Улемек Легија (50) у петак је у завршници суђења за побуну ЈСО 2001. године истакао да је лидер ЛДП Чедомир Јовановић био главни заштитник злогласног „земунског клана“ у тадашњој Влади.

Он је казао и да му је жао што током поступка у Специјалном суду није дошло до суочавања Чедомира Јовановића са “ својим старим другарима, сведоцима сарадницима из клана – Љубишом Бухом Чуметом и Дејаном Миленковићем Багзијем“.

Легија је у изношењу завршне речи претходног дана, у четвртак, казао да је Јовановић, који је био близак сарадник премијера Зорана Ђинђића, био и главни „лажов, драматург и краљица драме“. Улемек је затим „поткачио“ Јовановића и у петак:

– Јовановић је сам за себе рекао да су му руке прљаве, а савест чиста. Шта рећи о таквом сведоку? Још ако је драматург и политичар, али пропали… Јако ми је жао што је тужилаштво одбило да се изведе суочавање са његовим старим другарима, чиме би оптужница одмах пала на под!

Легија је указао и на низ недоследности у сведочењу лидера ЛДП током поступка за побуну ЈСО, тврдећи да је више пута ухваћен у лажи.

– Опште је познато да је Јовановић био редован гост у фамозној Шилеровој (седиште клана, прим. аут.), иако је то порицао. Сви у држави знају да је посећивао свог друга Душана Спасојевића у затвору, а после је то порицао. Склон је петљању и доказани је лажов. Током сведочења покушавао је све време да себе представи некаквим јунаком – рекао је Улемек.

Он је јуче детаљно анализирао исказе и других сведока, а нарочито се осврнуо на оно што су пред судом говорили сведоци-сарадници Љубиша Буха Чуме и Дејан Миленковић Багзи.

– За крај сам оставио највеће звезде, Буху и Багзија! Они сада раде за државу, њихови животи и егзистенција зависе од државе и тужилаштва. Из Бухиног исказа видимо да је Спасојевић манипулисао и њиме и осталим припадницима „земунског клана“ – истакао је Легија и појаснио:

– Буха је навео да му је Спасојевић рекао да је 2001. ишао у Кулу (база ЈСО, прим. аут.) да организује протест. Спасојевић је био манипулатор и могуће је да је тиме хтео да одушеви Буху као свог шефа у то време. Његова прича могла је да прође у криминалним круговима, јер је хтео да убеди себе и њих да је важан фактор у држави.

Чедине петљанције

Улемек је затим негирао наводе из оптужнице да је убијени Спасојевић био један од организатора побуне ЈСО у новембру 2001. са циљем да припаднике клана, који су били у притвору у то време, извуче на слободу.

– Спасојевић није имао никакве везе са протестом, али је о том пуштању „земунаца“ из притвора можда требало причати са Чедомиром Јовановићем и тадашњим тужиоцем Радетом Терзићем, који су посредовали у томе – завршио је бивши командант ЈСО и изричито затражио од судског већа да не присуствује изрицању пресуде, која се ускоро очекује!

„Лојалност и част испред свега!“

Милорад Улемек је негирао да је био организатор побуне ЈСО у новембру 2001. године, како су то тврдили Чуме и Багзи, и рекао је да би опет све урадио исто!

– У Кулу тада нисам дошао као руководилац побуне, већ да будем уз своје пријатеље и саборце. Нисам имао никакву улогу све док није дошао премијер Ђинђић и затражио да разговара са мном. То је најмање што сам могао да урадим за ЈСО после инцидената које сам направио шест месеци раније, када сам прокоцкао ауторитет. Трудио сам се и дао све од себе да решим проблем између ЈСО и Владе. Ако је то моја кривица, прихватам да будем кажњен. Опет бих учинио исто, лојалност и част су испред свега!

Еспресо.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (150) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend