фото: ЕПА/Седат Суна

Центар за људска права тражи од власти детаље споразума о враћању миграната из Аустрије у Србију

4.9
(14)

Београдски центар за људска права позвао је данас представнике Владе Србије да јавности саопште тачне информације у вези са наводима о постојању међудржавног споразума између Србије и Аустрије о прихватању ирегуларних миграната и одбијених тражилаца азила из те земље.

У саопштењу тог центра се наводи да је потребно да држава изађе у јавност са детаљима споразума о враћању миграната из Аустрије којима је тамо одбијен азил, у Србију, чије је постојање обелоданила редакција на српском језику немачког медијског сервиса Дојче веле 15. априла.

У тексту Дојче велеа се, како пише у саопштењу, наводи да је „Министарство унутрашњих послова Аустрије потврдило постојање ‘радног споразума’ између Аустрије и Србије о враћању одбијених тражилаца азила, да је споразум потписан 24. априла 2019. године и да је о међусобним правима и обавезама из документа договорена обострана ћутња“.

„Kако је реч о потврди коју је Дојче веле добио посредно, имајући увид у одговор Министарства унутрашњих послова Аустрије на допис представника либерала у аустријском парламенту, сматрамо да је од изузетног значаја да се питање постојања овог споразума хитно и прецизно разјасни“, наводи се у саопштењу.

Из ове невладине организације подсећају да је „у последње време у јавности у Србији приметна радикализација појединих друштвених група према мигрантима и тражиоцима азила, а да су одређени медији и друштвене мреже преплављени бројним непровереним садржајима и полуинформацијама које се односе и на наводни споразуму између Аустрије и Србије“.

„Непрецизни, нејасни и половични подаци који су тренутно доступни, погодни су за разне врсте злоупотреба и нису у интересу правне сигурности грађана Србије, нити лица која преко њене територије транзитирају и траже међународну заштититу“, пише у саопштењу.

Београдски центар за људска права је посебно позвао Министарство унутрашњих послова и Министарство спољних послова, да се огласе поводом навода о постојању споразума између Аустрије и Србије.

„Уколико су они истинити, сматрамо потребним да садржина тог документа буде објављена и доступна заинтересованој јавности“, наводи се у саопштењу и додаје „да је од изузетне важности да представници државе Србије воде јасну и транспарентну миграциону политику“.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Беле колоније – Србија и Русија под окупацијом

5 (7) ами себи, а и једни другима, треба да се зарекнемо: нећемо дозволити да …

Вучићева “глава на пању” ником није потребна, она треба да се лечи или… Затвор је спас за њега и Србију

5 (7) Kрајем ове или почетком следеће године биће одржани ванредни парламентарни и редовни председнички …

Један коментар

  1. OD PRVOG SV.RATA – SRBI se utapaju u ono što im se servira .
    SRBI DOZOVITE DUH SVOJIH PREDAKA – PROBUDITE SE – NE DOZVOLITE POLITIČKOM OLOŠU DA VAS ZAMJENI SA DRUGIM NARODIMA,DRUGIM RASAMA. – NE DOZVOLITE DA NAŠE IME I NAŠ JEZIK NESTANU A DA NAM ISTORIJA BUDE IZBRISANA.MI SMO TERITORIJALNO I BROJČANO VRLO MALEN OSTATAK SRPSTVA. BRAĆO NE DOZVOLIMO DA SRPSTVO UMRE SA NASOM GENERACIJOM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend