Цица: Прерано је за разговоре о повећању плата и пензија

0
(0)

Гувернер НБС-а Јоргованка Табаковић изјавила је да током данашњег састанка са представницима ММФ-а није било речи о повећању плата и пензија јер је за такве разговоре прерано и додала да очекује позитивно мишљење ММФ-а након завршетка прве ревизије аранжмана.

Она је гостујући у емисији „Око““ на РТС-у рекла да је прерано причати о платама и пензијама, не желећи ни да прецизира да ли сматра да је реално да се то повећање догоди до краја ове године.

„Ја сам као гувернер посебно у обавези да будем опрезна. Видите колико је изазова у окружењу, почев од цене нафте која је значајно пала и НИС-у створила одређене губитке, али имам све разлоге да будем оптимиста над подацима и пројекцијама”, рекла је Табаковић.

Она је констатовала да ће повећање плата и пензија доћи као логична последица добрих резултата који су видљиви већ сада.

„Није циљ да се до 2017. не повећавају плате него да се постигне одрживо пуњење буџета и да трошимо онолико колико зарађуемо”, рекла је гувернерка.

Упитана да ли је са ММФ-ом данас било речи о поскупљењу струје, Табаковић је рекла да није јер, како је навела,”НБС није ни прво место, али ни неко ко ће другима саветовати шта прво треба да се уради да бисмо били успешни”.

Говорећи о кретању БДП-а у овој години, гувернерка је рекла да је и НБС ревидирала негативне процене раста БДП-а за ову годину на нулу, постављајући питање и „зашто неко не би веровао да ће те стопе достићи и позитивне цифре“.

Одговарајући на питање због чега динар мирује последњих месец и по дана, гувернерка је рекла да је то један од позитивних ефеката склопљеног аранжмана са ММФ-ом.

До јуна стратегија за смањење НПЛ-ова

Јоргованка Табаковић изјавила је данас да ће та институција до јуна написати стратегију за смањење проблематичних кредита (НПЛ-ова).

Она је рекла да ће НБС ту стратегија написати заједно са представницима три министарства – привреде, финансија и правде.

Удео проблематичних кредита у укупним код становништва је, како је навела, 11 процената, док је код привреде преко 22 процента.

„До краја септрембра ћемо имати и нове дијагностичке тестове код банака где ћемо процењивати и квалитет њихове активе, односно квалитет колатерала које они узимају да би спречили да се терет лоших банакрских одлука преноси на високе камате оних који треба да узму кредит”, објаснила је Табаковић.

Танјуг

Фото: О. Бунић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

3.9 (7) Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар сагласан је са оценом Фискалном савета Србије …

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

4 Коментара

  1. koja si ti kuraba vidi ti se na faci

  2. Dok ti svakog meseca strpas 600000 dinara u dzep, meni zlocinacka vlada otima deo od zaradjene penzije, jer sam „bogat“ penzioner sa 40000 dinara penzije! Dace Bog da ti i slicni tebi gore u paklu za sve suze i prazne stomake naroda u Srbiji! Crknite!!!

  3. Виде Даничић

    Јор-гованка звана цица (…мица села у колица…)…

    Честитам вам, браћо Срби, на гувернерки и монетарном систему који је у служби финансијског система под контролом србских западних непријатеља…

  4. SAFRONIJE SAH KAZE

    kako te nije sramota, pogledajse sama mostrumko svako posten bi se pitao kako beda zivi sa sto evra i manje ti trosis svaki dan dvesta priseloti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *