Ћићевац сложно против мини-хидроелектране
Протест житеља ћићевачког краја против МХЕ на Јужној Морави код Сталаћа (фото приватна архива)

Ћићевац сложно против мини-хидроелектране

Ћићевац – Мештани ћићевачког краја и Скупштина општине Ћићевац одлучили су да истрају у борби против најављене градње мини-хидроелектране на Јужној Морави код Сталаћа. Мештани су организовали протест за очување животне средине, док су одборници скупштине донели одлуку о забрани градње.

– Јасан је став народа да не жели мини-хидроелектране, у овом крају смо планирали развој туризма. Сталаћка клисура и Мојсињске планине, осим што су подручја изузетне лепоте, имају и еколошки значај – каже Мирјана Кркић, председница општине.

Подизање нивоа воде узводно од пројектоване мини-хидроелектране угрозило би многе општинске планове.

– На потезу од пројектоване бране до места Стеванац већ је саграђен велики број викендица. Планирано је доста атрактивних објеката јер се у наредном периоду надамо већем броју туриста – објашњава Мирјана Кркић.

Петицију против изградње пет мини-хидроелектрана у Пријездином Сталаћу већ је потписало више од 2.400 мештана. Протекле недеље, у организацији општинске власти, одржан је састанак са челницима фирме која је заинтересована за изградњу МХЕ, уз учешће представника грађана.

Ова фирма понудила је да уреди купалиште, зоне за пецање и да упосли житеље општине Ћићевац за време изградње, а поменули су да би једна или две особе биле ангажоване као – ноћни чувари.

На све ове потенцијалне „благодети” локална власт и грађани Ћићевца сложно одговарају да су одлучни да сачувају све тамошње природне лепоте, бројна црквишта и средњовековне манастире у недрима Мојсињске Свете горе. Са протеста је упућен захтев надлежним државним органима да се то подручје, као и Сталаћка клисура, прогласе пределом изузетних одлика.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд од 18. новембра у поноћ обуставља ноћни градски саобраћај

Београд од 18. новембра у поноћ обуставља ноћни градски саобраћај

У БЕОГРАДУ ће од 18. новембра у поноћ привремено бити обустављен ноћни саобраћај. Од поноћи …

Србија на шест месеци прекида све војне вежбе и активности са свим партнерима

Србија на шест месеци прекида све војне вежбе и активности са свим партнерима

Влада Републике Србије је на седници у среду донела одлуку да у наредних шест месеци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *