Циркус се враћа у град, а за циркусанте - црвени тепих и гарда ВС

Циркус се враћа у град, а за циркусанте – црвени тепих и гарда ВС

0
(0)

У Дому Народне скупштине Србије почела је конститутивна седница новог сазива српског парламента. На дневном реду прве седнице је потврђивање мандата 250 нових посланика, избор председника и других руководећих органа.

Нове посланике Народне скупштине Републике Србије су на улазу у здање на Тргу Николе Пашића, дочекали црвени тепих и свечана јединица Војске Србије.

Седницом, како предвиђа регулатива, до избора новог руководства, председава најстарији посланик 86-годишњи Драгољуб Мићуновић из Демократске странке, коме у раду помажу по један најмлађи посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата.

Мићуновић је на почетку седнице позвао посланике на поштовање достојанства скупштине, међусобно поштовање једни других, као и на толеранцију, а потом је интонирана химна Србије „Боже правде“.

За химну је био задужен Мешовити хор Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве светог оца Николаја, под диригентском палицом Лидије Паше. Тај хор наставља дугогодишњу традицију хорског певања у Руском Крстуру, с обзиром да је 2014. године обележена 120. годишњица од оснивања првог хора. Нови парламентарци ће, сходно уобичајеној пракси, на првој седници добити и збирку прописа.

Како је речено у републичком парламенту, очекује се да прву седницу 11. сазива Народне скупштине Републике Србије, између осталог, са галерије прате студенти Правног факултета и чланови Републичке изборне комисије…

После потврђивања мандата посланици ће положити и потписати заклетву.

Текст заклетве гласи:

„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Потом се прелази на избор председника парламента, потпредседника, генералног секретара, а као последња тачка конститутивне седнице предвиђен је избор чланова радних тела Народне скупштине.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАЧИЋ: Посланици су вредно радили и мораћемо да им повећамо плате!

ДАЧИЋ: Посланици су вредно радили и мораћемо да им повећамо плате!

2.3 (3) Неки су снимљени како спавају у Скупштини, неки су се тукли, а већина …

Шок у центру Београда: Засијала КУРЧИНА испред Скупштине (видео)

Шок у центру Београда: Засијала КУРЧИНА испред Скупштине (видео)

4.4 (22) Скулптура од жице налик на оне какве се могу видетити на новогодишњим украсима, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend