Цистерне са течним гасом „темпиране бомбе” у центру Смедерева

5
(2)

Смедерево – На железничкој станици у Смедереву, недалеко од центра града а на самом улазу у тврђаву, у четвртак је дошло до цурења течног нафтног гаса из цистерне фирме ЛПГ „Петрол”. Јавност су узбунили грађани који су кренули у тврђаву, али их је зауставила полиција и забранила им улазак у древно здање због опасности. На друштвеним мрежама убрзо се проширила вест о могућем акциденту, а неки од грађана сведочили су да се у околини железничке станице осећао јак мирис гаса.

– У 8.50 сати у четвртак 15. августа примљена је дојава у Ватрогасно-спасилачкој јединици Смедерево да је на железничкој станици у композицији од дванаест вагон-цистерни дошло до цурења течног нафтног гаса на једној од цистерни, и то на вентилу за истакање. Ватрогасци спасиоци су завртањем вентила спречили даље цурење гаса. Сачекана је екипа фирме ЛПГ „Петрол”, која је у пратњи ватрогасаца цистерну безбедно одвезла у складиште на истакање. Интервенција је завршена у 10.45 сати – каже за „Политику” Саша Ранчић, помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Како „Политика” сазнаје, до цурења је дошло на гасној прирубници, али се не зна узрок. Незванично, цистерне су недавно биле на ремонту у Аустрији. На срећу, исцурела је мања количина гаса, довољна да се осети јак мирис, али без последица по околину и животе грађана.

Све у свему, надлежни су оценили да се није догодило ништа опасно те да грађани могу мирно да спавају. Али Смедеревци миран сан немају још од 2014. године, када је почело с радом складиште течног нафтног гаса ЛПГ „Петрола” у Смедереву, које је центар за целу југоисточну Европу. Од тада се транспорт гаса обавља пругом која пролази буквално центром града, испред улаза у смедеревску тврђаву и уз главно шеталиште крај Дунава, где се налази и дечји парк. Да Смедеревци не страхују беспотребно и да проблем није безазлен, потврђује и ситуација с краја 2016, када су се на железничкој станици упалили напуштени вагони у чијој су непосредној близини биле цистерне с течним гасом. Додатни проблем је био што да су цистерне са запаљивом течношћу и по неколико дана чекале на пријем у складиште ЛПГ „Петрол” и то без надзора у насељеном подручју, што је установљено и тадашњим ванредним инспекцијским надзором.

Иако ЛПГ „Петрол” од почетка тврди да је транспорт гаса безбедан, као и само складиште, Смедеревци и даље страхују док цистерне пролазе покрај шеталишта на Дунаву, одакле су стамбене зграде и строги центар града удаљени свега неколико десетина метара. Страх је већи због сценарија о тзв. понављању историје, јер је 5. јуна 1941. године, у великој експлозији муниције баш у тврђави, разорено скоро цело Смедерево и страдало више од половине грађана.

Подсећамо, још док је грађено складиште ТНГ у Смедереву пратиле су га бројне контроверзе о чему је „Политика” писала. Ово складиште изграђено је с дозволом за три резервоара од по 150 кубних метара, а постављено их је чак 20. Такође, изграђено је супротно генералном плану, а и за накнадни План детаљне регулације за тај потес урбанистичка инспекција је утврдила да није у складу са законом и да је у супротности с планом вишег реда стране. Због сумње у незаконитост процедура, поднето је више кривичних пријава и обављено чак 150 инспекцијских надзора. Тим поводом статус узбуњивача јавности добио је Смедеревац Владан Цветковић, инспектор Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије који је указивао на неправилности. Поднео је и пријаве Специјалном тужилаштву за организовани криминал против бившег министра Велимира Илића, министарке Зоране Михајловић, а Основном јавном тужилаштву у Смедереву против градоначелнице Јасне Аврамовић и других надлежних у локалној администрацији. Нема информација о току ових поступака.

Далеко од очију јавности

На фејсбук групи „Слободан град Смедерево”, која окупља више од 20.000 људи и где се јавно говори о свим проблемима Смедереваца, постављена су питања колико су грађани и поготово деца безбедни, зашто се информације крију од становништва, а овакви инциденти минимализују. Администратор групе Золи Келе навео је да је у четвртак главни вентил за претакање услед превеликог притиска попустио, те да гас није био под контролом. Навео је такође да је санација проблема обављена уз велику дискреције, као и да је композиција вагона одвезена у Радинац, где се, даље од очију јавности, проблем решава.

Аутор: Оливера Милошевић, Политика.рс

Фото О. Милошевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Смедерево: Намет на предузетнички вилајет

5 (2) Смедерево – Сузана Спасојевић, власница грађевинске фирме и агенције за некретнине у Смедереву, …

СКАНДАЛ: Цурео гас из цистерне на железничкој станици у Смедереву

5 (2) СМЕДЕРЕВО – Због попуштања вентила на цистерни којом се транспортује течни нафтни гас, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend