Смедерево: Град са најзагађенијим ваздухом у Европи
(Фото Оливера Милошевић

Смедерево: Град са најзагађенијим ваздухом у Европи

0
(0)

Смедерево – У петак увече ваздух у Смедереву на кратко је био најзагађенији у Европи. Ову неславну лидерску позицију град на Дунаву често држи у Србији, јер званично спада међу неколико најугроженијих, с индексом квалитета ваздуха опасним по здравље и живот грађана. У последњој недељи није било дана да се концентрација штетних честица, нарочито ПМ 10 и ПМ 2,5, кретала у границама дозвољених вредности, а ваздух је карактерисан као „нездрав”, „веома нездрав” и „опасан”. Осим у петак, када су суспендоване честице ПМ 10 у центру града достигле вредност од 375 микрограма по метру кубном, критично је било и у среду предвече када су њихове вредности биле веће од 354. Дозвољена граница на дневном нивоу је 50, а горња граница за јако загађење износи 75 микрограма по метру кубном, што говори да је ваздух који удишу Смедеревци чак пет пута загађенији од горњих граница које се толеришу.

Још опасније, и најситније честице ПМ 2,5 у протеклој недељи су у центру Смедерева достигле изразито високе вредности, чак и до 323 микрограма по кубику. Њихова средња годишња вредност, према препоруци Светске здравствене организације, не би смела да буде већа од 10, а када прелази 35, становништво се сматра угроженим.

Ово су све званични подаци са станице аутоматског мониторинга квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине, а према њима, у новембру се у Смедереву за нијансу „лакше дисало”, јер било је и дана када су се вредности ових честица кретале у границама дозвољеног или биле незнатно увећане. Разлог је, сматрају упућени, у томе што је протекли месец био изразито топао и смањено је грејање које је овде један од три главна извора аерозагађења. Смедерево је редак, а можда и усамљени град који се греје на мазут. Свих дванаест котларница користе овај енергент иако је урађена гасификација. О конверзији котларница ретко се и говори, јер је то очито скуп посао за градске челнике. У ширем подручју града проблем су бројна индивидуална ложишта. Један од загађивача је и густ саобраћај, нарочито у центру града, због кога вредности штетних честица и током лета прелазе дозвољене границе. Кад се свему дода железара, коју многи идентификују као главног загађивача, долази се до алармантних вредности које, удружене с претходна два, доводе до алармантних вредности опасних честица у ваздуху.

У Смедереву постоје четири мерне станице квалитета ваздуха, од којих раде две – у центру града и насељу Царина. Мерне станице у селима Радинац и Раља надомак железаре, нису у функцији од 2011. године, а актуелни власници фабрике, кинески ХБИС, упркос обећањима да ће учествовати у отклањању овог проблема, за сада ћути. Додуше, у току је инвестиција на новој агломерацији, а тај погон Кинези сматрају главним извором загађености околине.

Обећали су да ће поправити мерну станицу у Радинцу и додати нове станице за мерење, али за сада ништа. Они, како чујемо, имају своја интерна мерења, али она нису доступна јавности. Ипак, не можемо рећи да је железара једини узрок штетног ваздуха који удишемо. У прилог томе говоре највише вредности опасних честица у центру града, чему очигледно доприносе котларнице и саобраћај, каже Драган Недељковић из овдашњег Удружења „Проток 21”. Он тврди да град, који нема пара да котларнице пребаци на гас, не ради готово ништа да кроз друге изворе финансирања заврши тај посао.

Постоје пројекти Европске уније и ресорног министарства, а град нигде не аплицира. Не мора свих 12 котларница одједном, промените постепено и биће боље, али не. Смедерево код Министарства за животну средину није прошле године конкурисало ни за садњу дрвећа, а камоли за нешто друго, додаје Недељковић и наводи да је Смедерево званично сврстано у трећу категорију квалитета ваздуха у годишњој студији министарства.

Удружење „Проток 21” реализује кампању „Црвени беџеви”, који служе као аларм за аерозагађење у граду. Свакодневно јавност обавештавају о вредностима квалитета ваздуха, а спроводе и акцију „Да Смедерево продише”, којом се надлежнима шаљу поруке да грађани неће више да ћуте о овом проблему.

Повремено без информација

Из „Протока 21” указују на све учесталију појаву прекида информација са станице за мерење квалитета ваздуха, те подаци мерења загађења у реалном времену изостају и јавност је ускраћена за те информације од значаја за здравље Смедереваца. Питају да ли је реч о случајности или немери и позивају надлежне да се огласе.

Аутор: Оливера Милошевић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светски рекорд: Ниш са 180 хиљада становника загађенији од Пекинга са двадесет милиона људи

Светски рекорд: Ниш са 180 хиљада становника загађенији од Пекинга са двадесет милиона људи

3.7 (3) Грејање и индивидуална ложишта су главни узрочник аерозагађења и са лошим квалитетом ваздуха …

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend