Чланови Месне заједнице "села које је победило Вучића" осуђени за самовлашће

Чланови Месне заједнице “села које је победило Вучића” осуђени за самовлашће

Осморица чланова Савета Месне заједнице Липар у општини Kула који су, у складу са одлукама донетим на народним зборовима, гласали против предаје сеоских бунара и водоводне мреже, проглашени су кривим за самовлашће и осуђени условно на годину дана затвора. Село Липар постало је познато као “село које је победило Вучића” јер су на изборима за Месну заједницу сеоски кандидати убедљиво победили листу СНС. А кључно питање на изборима било је да ли водоводну мрежу грађену самодоприносима треба предати јавном комуналном предузећу.

Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ) пише да је оптужницу против њих подигло Основно јавно тужилатво у Врбасу пред тамошњим Основним судом. ВОИЦЕ наводи да таква пресуда представља својеврстан преседан у судској пракси, у којој су се за ово кривично дело углавном теретили грађани због неовлашћеног прикључивања на струју, воду или грејање.

Осуђени тврде да МЗ Липар има право на сеоски бунар и водоводну мрежу од 1970. године, када је водоводна мрежа изграђена добровољним прилозима и кредитом који су вратили мештани и тврде да она припада МЗ Липар.

Питање “да ли треба сеоску инфраструктуру коју су градили из свог џепа, предати комуналном предузећу да им наплаћује услуге и запосли партијске кадрове” било је кључно и на изборима за нови Савет Месне заједнице у јулу 2017. године када су сеоски кандидати добили убедљиву подршку против листе коалиције на челу са СНС-ом. Са резултатом 11:0, Липар је заинтересовао ширу јавност као “село које је победило Вучића”.

Против пресуде Основног суда из Врбаса који их је казнио условном затворском казном од годину дана, уложили су жалбу Вишем суду у Сомбору јер је, тврде, донета под притисцима и као таква је политичка.

“Сви смо се изјаснили да се не осећамо кривим, али тражимо да и Виши суд то потврди. У супротном ће свако другачије мишљење и гласање представника грађана бити могуће судски гонити и кажњавати”, рекао је за ВОИЦЕ један од осуђених Душан Мишчевић.

“Рат око воде” на релацији МЗ Липар и локалне власти у Kули вуче корене од 2013. године када су се петицијама, протестима, одлукама народних зборова Липарчани први успротивили општинској одлуци да услуге водоснабдевања и сахрањивања пређу у надлежност ЈKП “Kомуналац”.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Један коментар

  1. Рајко Крвавац

    подршка Липарчанима.
    Боже на шта су све спремни зликовци, лажови и лопине из снс и њихов лажни прецедник. А чувени независни суд у Врбасу… ха ха. ха.
    Да смо људи, као што нисмо муслију и сви његови сатрапи били би у падинској скели.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *