Мука тера у гроб

Мука тера у гроб

Драма због најаве рушења куће породице Демше у непосредној близини чувене Гардош куле у Земуну, на дан кад се сахрањује глава породице Александар Демше (48), померена је за два месеца.

Срце тог човека није издржало покушаје да спречи исељење четири генерације своје породице која иначе ту живи скоро читав век. Преминуо је од шока који је доживео кад му је саопштено да ће срушити кућу у којој је рођен и живи у њој с мајком, троје деце и два унучета, од којих је једно беба од седам месеци.

Испред куће пријатељи, комшије и чланови организација Сачувајмо Гардош и Земун и Здружена акција Кров над главом као подршка породици која је пре само неколико дана остала без деде, оца, сина и брата.

У организацији Кров над главом, која се бори против исељења грађана, кажу да у оваквим ситуацијама грађани психички пуцају јер у судару са системом немају неке шансе.

Одлагање агоније

Одлуку о одлагању рушења Секретаријат за инспекцијске образложио је наводима да се „рушење одлаже на 60 дана на захтев породице и јер је предмет стар 14 година, па на основу њега не може да се изврши рушење пошто су се у међувремену околности промениле“.

Породица сматра да до одлагања није дошло због сахране, већ зато што не може да се идентификује предмет рушења, пошто је у истом дворишту пола плаца легализовано, а за пола је легализација у току.

Ћерка преминулог Александра Кристина Ћирић каже да више нема снаге у овој борби јер не зна шта их чека за 60 дана.

Проблеми њене породице почели су када је кренуло реновирање куле. Над кућом је кафић чије је рушење такође предвиђено, а међу људима који су дошли да бране дом ове породице се говорка како је „неко планирао да ту гради хотел“.

Кристина појашњава за „Вести“ да је кућа предвиђена за рушење због сувласника плаца ког не могу да нађу.

-Тражимо га 30 година. Позвала бих надлежне, првенствено председника општине Земун, за помоћ да га пронађемо и да се реши проблем легализације – каже она.

Њена бака је власница две осмине плаца од 1930. године, а за кућу су у међувремену предати папири за легализацију. Сви су, каже, обећавали договор и решење док им је то одговарало, а чак су користили струју и воду из породичне куће када су радови на кули и околини, почели. Сада је у плану рушење свега с парцеле, за шта Кристина тврди да законски није могуће.

Породица Демше се обратила су се свим институцијама до кабинета председника Србије, али каже Кристина, добили су одговор да председник није надлежан, али да ће из најбоље намере послати допис општини Земун.

Трагедија по закону

Ово је трагичан дан за једну породицу, каже за „Вести“ представник Удружења Кров над главом Алекса Петковић и истиче да је тај случај да је реч је о једном у низу случајева у протеклих седам-осам година, од када се примењује нови Закон о извршењу и обезбеђењу.

– Стрес који проживљавају људи кад имају извршење, исељење или рушење је огроман, и видимо да људи под тим притиском пуцају. Неки су стално под седативима, а има и случајева да су тешко болесни и умру – истакао Петковић.

Он је поручио да ће Удружење породици Демше наставити да пружа подршку и помоћ и затражио одговорност надлежних који хоће да руше на основу папирологије старе деценију и по.

– Помажемо и даље грађанима – надовезује се Владимир Логос, његов саборац из Крова над главом.

Истиче да их не плаше ни драконске казне из новог закона од 200.000 до милион динара (од 1.700 до 8.500 евра) које треба да заживе од 2020. године, а како каже, очито уведене да не би излазили као помоћ грађанима.

– И до сада су нам слали прекршајне и кривичне пријаве, па нас и ове огромне новчане казне неће обесхрабрити ни спречити да излазимо и бранимо грађане, све док не буду заштићени од исељења они који имају само један дом. Нећемо дозволити да се од грађана праве бескућници – навео је Логос за „Вести“.

Одбрана истине

На Гардош су као помоћ стигли и представници организације Сачувајмо Гардош и Земун. Лука Петковић из ове организације појашњава да због малог дела парцеле на којој је кућа, а који припада Граду, надлежни хоће да сруше све.

– Дошли смо овде јер смо на страни правде и истине, као и очувања аутентичног изгледа овог дела Земуна – каже Петковић за „Вести“.

Бришу успомене

Кристина Ћирић каже да јој је бака која живи у истој кући причала како је још њен чукундеда пре скоро 100 година дошао ту.

– Ту је наш живот и све успомене. Бака се сећа да је као шестогодишња двојчица носила воду мајсторима који су поправљали кулу – прича нам млада жена чија породица у кућу улази кроз кафић који је уз кућу, а када они не раде – преко мердевина.

Надлежни чувају благо

Разлог рушења ове куће, али и оближњег кафића је реконструкција простора око куле на Гардошу.

– Циљ уклањања је завршетак значајног пројекта реконструкције и рестаурације земунске тврђаве на Гардошу, која је од изузетног значаја за очување културно-историјског блага Србије и доприноси развоју туризма у Земуну – речено је београдским медијима из градске управе.

Збуњени туристи

Поред организација и пријатеља, на лицу места су се нашли и бројни туристи, понајвише с Далеког истока који су и поред грађевинских радова желели да виде ово историјско место. Прилично су их збуниле бројне камере и гомила света, а неки су се распитивали шта се догађа. Ипак су отишли у разгледање куле и околине, фотографисали Дунав са „земунског видиковца“, а онда отишли и ушли у кафе да се освеже.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Најсрећнији Божић за јунака са Kошара: Перовић се уселио у свој нови дом (фото)

Најсрећнији Божић за јунака са Kошара: Перовић се уселио у свој нови дом (фото)

Остра под Буковиком – Зоран Перовић (1979), сиромашни земљорадник из Остре под Буковиком дочекао је …

Чланови Месне заједнице "села које је победило Вучића" осуђени за самовлашће

Чланови Месне заједнице “села које је победило Вучића” осуђени за самовлашће

Осморица чланова Савета Месне заједнице Липар у општини Kула који су, у складу са одлукама …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *