Кула: Дедовина под петокраком

0
(0)

КУЛА – Више од стотину породица у општини Кула чека да им се врати имовина одузета национализацијом после Другог светског рата. Потомци власника конфискованих поседа траже обештећења за око 2.500 хектара ораница, али и за многе салаше, куће, занатске и фабричке погоне, магацине пољопривредних производа, биоскопе и кафане. Председник Удружења за повраћај национализоване имовине у Кули Пал Виг каже да су за враћање узурпиране дедовине у тој општини заинтересовани и наследници из САД и Канаде.

Виг, заједно са сестром од стрица и тетком, потражује 40 јутара земље свог деде по оцу.

– Тражимо и надокнаду за некадашњи магацин житарица на простору садашње аутобуске станице у Кули, који је такође био власништво мог деде. Његова је била и фабрика шешира на месту данашњег предузећа „Кулски штофови“ – наводи Виг.

Јосип Цвајг из Крушчића, потомак подунавских Шваба, поднео је пријаву за повраћај 11 хектара обрадиве земље и куће са биоскопом и кафаном у том селу, што је било власништво његовог деде по оцу.

– Деди су конфисковали сву имовину, иако је помагао партизанима. Они су у његовом биоскопу били стационирани, а и кувао је за њих. У кафани која му је одузета наставио је да ради као конобар. После дедине смрти, мој отац се са породицом преселио у родитељску кућу моје мајке, јер су тражили да у дединој конфискованој кући плаћа кирију. Кућа са биоскопом и кафаном касније је срушена, а на том месту подигнута је зграда данашње ОШ „Вељко Влаховић“ – прича Цвајг.

Он замера локалној власти у Кули што државно пољопривредно земљиште, које је издато у закуп на лицитацијама, није дала на коришћење потомцима ранијих власника тих ораница, уз касније рашчишћавање рачуна, наводећи да би то било поштено „јер наследници одузетих њива не траже аренду за шест и по деценија уназад, колико је неко на земљи њихових предака остваривао доходак“.

Василије Бошњак из Куле каже да он и његова сестра очекују да буде враћена имовина њиховог рођака, чувеног кулског велепоседника Панића.

– Он је био ујак мог оца. Према нашим сазнањима, имао је око 220 јутара земље, али у архивима у Кули и Сомбору нисмо успели да прикупимо доказе за толику површину. Грађевинским материјалом са Панићевог имања изграђен је пут Кула – Црвенка. Видећемо на колико ће бити процењена та имовина – истиче Бошњак.

 

ЗЕМЉА ПОНОВО ЦРКВЕНА

ПОВРАЋАЈ имовине у кулској општини очекују и цркве, којима је после Другог светског рата одузето укупно око 700 хектара ораница.

– Досад су враћена 122 хектара земље православној и око 50 хектара римокатоличкој цркви у Кули, као и 45 хектара гркокатоличкој цркви у Руском Крстуру. Оранице треба да буду враћене и православној и реформатској цркви у Сивцу, римокатоличкој у Сивцу, Црвенки и Крушчићу и гркокатоличкој у Кули – каже Горан Влаховић, досадашњи члан Комисије за верска питања СО Кула.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Људи којима је комунистичка банда отела имовину неће да уместо имовине добију обвезнице!

5 (2) Новост за власнике који потражују своју имовину стигла је од директора Агенције за …

Већи порез на имовину у Новом Саду

4 (1) Ову одлуку о повећању донело је Градско веће 29. новембра и она није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend