Кула: Немају хлеб где да пеку

Кула: Немају хлеб где да пеку

КУЛА – Бившим радницима пекаре “Житобачка” у Кули, који су остали без посла пошто је власник – “МК група” Миодрага Костића – прошлог месеца неочекивано одлучио да је угаси, понуђено је да без икакве надокнаде узму опрему из овог погона и наставе сами да послују. Радници, које подржавају представници општине, истичу да само са опремом, без објекта пекаре, не могу да покрену производњу, али у “Житобачкој” напомињу да бивши запослени не могу више да раде у оквиру ове фирме.

– Менаџмент предузећа спреман је да без икакве надокнаде радницима који су изгубили посао уступи комплетну опрему из пекаре како би могли да се самоорганизују и покрену посао. Међутим, услов за то је да опрему изнесу из просторија и сами нађу одговарјући простор. Ако у томе успеју, опрема коју ће добити на поклон, решиће проблем њиховог запослења – каже Владан Војновић, директор млина “Житобачка”, у којем је пекара од 2008. године пословала као посебан правни субјекат.

Мирјана Рехак, бивша радница пекаре, наглашава да 16 запослених, који су ликвидацијом завршили на улици без отпремнина, нема могућности да производи хлеб и пецива ако им се не обезбеди и зграда за рад.

– Уз опрему, нама су потребна и три возила и објекат, који би “Житобачка” требало да нам, без плаћања закупа, уступи бар на пет година. “Житобачка” ионако нема никакав план са објектом пекаре. Он зврји празан, а има обезбеђен ХАССП сертификат за рад. Зашто бисмо тражили други простор кад већ постоји онај у којем смо радили – каже Мирјана Рехак.

Заменик председника општине Кула Велибор Милојичић каже да је локална самоуправа упутила власнику и менаџменту “Житобачке” захтев да 16 радника пекаре, који су са 20 и 30 година стажа упућени на биро рада, буде враћено у погон.

– Не могу радници са опремом коју им “Житобачка” бесплатно уступа да пеку хлеб на ледини. С друге стране, они добијену опрему не намеравају да продају на добошу, него желе да раде. Зато тражимо да “Житобачка” бившим радницима пекаре додели и објекат овог погона на три или пет година, а локална самоуправа ће им помоћи да организују производњу – истиче Милојичић

ДИРЕКТОР ТРГОВАЧКИ ПУТНИК

РАДНИЦИ не прихватају званично објашњење руководства “Житобачке” да је пекара, која је непрекидно радила од 1916. године, угашена зато што је у последње три године правила губитке.

– Тврдимо да није било губитака, иако се менаџмент није трудио да прошири тржиште. Директор пекаре је после њеног затварања постао трговачки путник пекаре у Врбасу, за коју обезбеђује пласман у Црној Гори, а у Кули се није досетио да хлебом и пецивима снабдева две основне школе за ђачку ужину – замерка је Рехакове.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СРПСКИ АПСУРДИСТАН! Kилограм хлеба кошта као килограм свињског меса

СРПСКИ АПСУРДИСТАН! Kилограм хлеба кошта као килограм свињског меса

Београд — Цена хлеба у Србији порасла је у протеклих неколико месеци 10 до 20 …

ЦЕНЕ У ПЕKАРАМА СВЕ ВЕЋЕ Хлеб и пецива скупљи за 20 одсто!

ЦЕНЕ У ПЕKАРАМА СВЕ ВЕЋЕ Хлеб и пецива скупљи за 20 одсто!

Из дана у дан специјалне врсте хлеба у српским пекарама су све скупље. Уз векне, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *