fbpx

Кула: Арапи стижу на српске оранице док паорима бриге остају

0
(0)

КУЛА – Паори који су почетком прошле недеље протестовали довезавши тракторе пред зграду Скупштине општине захтевајући да 3.344 хектара државних њива буде издато у закуп њима, а не Арапима, у разговару са Зораном Кнежевићем, директором Управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде у Београду сазнали су да Арапи, ипак – долазе. Овом састанку је присуствовала петочлана делегација земљорадника, предвођена председником општине Кула Драганом Трифуновићем.

– Кнежевић је потврдио наша сазнања. Речено је да ће бити формирана арапско-српска компанија са 20 одсто удела државе, која ће моћи да закупљује и откупљује оранице. Пре тога биће потписан међудржавни споразум са Арапима, пошто наш устав не дозвољава продају и изнајмљивање земље странцима – рекао је пољопривредник из Сивца Радомир Божовић. – Обећао је и да ће нам заказати састанак с министром финансија Крстићем или премијером Вучићем.

Земљорадник из Црвенке Верољуб Вишковић верује како ће највиши представници државе сачувати оранице за домаће закупце, „јер су оне наша гаранција да нећемо остати гладни“.

– Чули смо да би Арапи требало да добију нашу земљу у закуп за 100 до 200 евра по хектару на 25 година, а ми смо их досад закупљивали по ценама од 300 до 500 евра, на годину или три године. Да их нама доделе на 25 година, поставили бисмо заливне системе и направили рај на земљи – истакао је Вишковић.

Он напомиње да општина живи од пољопривреде.

– Сивац је изразито пољопривредно место. Ако Арапи, уз закуп државних њива откупе и 2.000 хектара најквалитетније земље у власништву комбината „Бачка“, као што је најављено, то предузеће са 150 запослених ће отићи у стечај, а радници завршити на улици – страхује Вишковић.

ПЕТИЦИЈА

ПОСЛЕ састанка у Министарству пољопривреде, паори су одлучили да крену у прикупљање потписа за петицију, коју ће предати премијеру Вучићу и министру Крстићу.

– Петицијом ћемо тражити да се забрани продаја и давање у закуп земље странцима. Очекујемо да ћемо за подршку сакупити од 10.000 до 15.000 потписа грађана општине – истиче Верољуб Вишковић.

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар и Андеј Вучић преко УАЕ постали власници најплодније земље у Србији: Браћа Вучић пљачкају и са браћом Арапима

5 (1) Србија је у парадоксалној ситуацији да има више него довољно изузетно квалитетног обрадивог …

Арапи власници 12.000 хектара земљишта у Србији

0 (0) Kомпанија за производњу житарица Елите Агро ЛЛЦ регистрована у Абу Дабију, преузела је …

4 Коментара

  1. ajde da peticiju potpisuju svi gradjani Srbije!

  2. Gde moze da se potpise peticija? Organizujte nesto na netu.

  3. Паори мотке у руке па у Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *