fbpx

Човек без хране може да преживи седам дана, а народ године

0
(0)

Крушевац – „Златну кацигу” за најбољу карикатуру добио је Тошо Борковић из Београда. Другу награду освојио је Саша Димитријевић из Ниша, а трећу Чиореан Корнел из Румуније. Ово је јуче саопштено на конференцији за медије у згради Градске управе Крушевца. Реч је, наравно, о резултатима конкурса 24. Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига”.

„Златну кацигу” за најбољи афоризам јуче је добио Александар Чотрић из Београда. Његов победнички афоризам гласи: „Човек без хране може да преживи седам дана, а народ године!” Жири за писану форму, којим је председавао Драгутин Минић, поред награде за афоризам, одлучио је да „Златну кацигу” за најбољу песму добије Душан Поп Ђурђев из Новог Сада, за песму „Cannibal ante portas”. Драган Ракић из Коњуха код Крушевца освојио је „Златну кацигу” за причу под називом „Бајка о цару и гостионицама”.

У категорији младих до 18 година, чија је тема била „Љубав”, прву награду за карикатуру и стрип освојила је Дарија Тимофејеф из Београда, а за писану форму Матија Савић из Ниша.

– Тема овогодишњег конкурса била је „Националне кухиње”. На овогодишњи конкурс пристигло је 348 карикатура, 38 прича, 46 песама и 876 афоризама. Своје радове послало је 220 аутора из 40 земаља – рекао је мр Мирослав Смиљковић, директор Културног центра Крушевац, који је организатор овог фестивала.

Заменик градоначелника Крушевца Јасмина Палуровић, која је била домаћин конференције за медије, као и пријема који је уприличен за чланове жирија и уреднике Културног центра Крушевац, изразила је задовољство и понос, у име града Крушевца, досадашњом историјом и угледом Међународног фестивала и хумора „Златна кацига” .

– Драго ми је да Крушевац има један овакав фестивал, који је постао препознатљив и ван граница Србије. Желим свима вама да наставите с радом и да сваке наредне године имате све више „проблема” у доношењу одлука због великог броја пристиглих радова у разним категоријама – нагласила је Палуровићева у име покровитеља манифестације.

Завршно вече 24. Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига” одржаће се на светски дан шале, 1. априла, када ће бити уручене награде добитницима. До тада ће и Савет фестивала „Златна кацига” донети одлуку о добитницима Награде за животно дело, признања Витез од Чарапаније, као и Класовог мајсторског пера.

Н. Вучетић, Политика

Карикатура Тоше Борковића

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. Сораб Сербски

    Зима изгледа Бескрајна, чопор умире од глади, вођа чопора, најстарији од свих ишао је напред и тешио младе вукове. Стављајући им до знања да се приближава пролеће. Али у једном тренутку један млади Вук (Вучић) одлучи да стане и рекао је да му је доста зиме и глади и да иде ДА ЖИВИ ЗАЈЕДНО са људима (ЕУ и САД) зато што су му важни да би остао ЖИВ (све се плаћа). Млади Вук је дозволио да буде ухваћен, и током времена је заборавио да је некад био Вук. Једног дана после много година док је био у лову са својим господаром, отрчао је да донесе плен али је схватио да је плен био стари вођа чопора (Срби и Србија). Заћутао је у срамоти, али Стари вук му је рекао: „Умирем срећан јер сам проживео свој живот као вук“, „Ти, међутим, не припадаш ни свету вукова ни свету људи“. Глад долази и одлази, али достојанство, Једном кад се изгуби, више се никад не враћа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *