fbpx

Академик Дејан Деспић вратио награду Града Београда: „Спортистима богатство, док сиротиња грца!“

1
(1)

Академик Дејан Деспић, композитор и музички писац, вратио је награду Града Београда, највише градско признање које се сваке године додељује најистакнутијим појединцима из разних области друштвеног живота, од културе до медицине и науке, револтиран због високих државних награда спортистима.

Он је у отвореном писму објаснио разлоге свог потеза:

„Догодиле су се Олимпијске игре, на којима су се наши учесници показали заиста импресивно, уз велики понос и радост нације. Уследили су, оправдани и очекивани, разни изрази захвалности, па и они у кешу. А ти су још – мало је рећи – стоструко импресивнији! Па још исказани у еврима (иако је у овој земљи, ваљда, званична валута и даље динар?), али можда зато што би суме преведене у легалну монету зашле већ у подручје милијарди и тако биле још шокантније за обичан свет. За свет који грца у кредитима, незапослености, отпуштању технолошких вишкова, углавном бедним пензијама, циничним повишицама у једноцифреним процентима, итд. итд.“

Он је додао да, не желећи да потцени достигнућа спортиста и огроман труд који су морали да уложе да би до њих стигли, ипак остаје „запањен безобразном разликом између та два света и њихових живота“!

„Ова питања имају још један аспект: упадљиву, генералну разлику између финансирања спорт(ов)а и културе, рачунајући ту и јавне службе – просвету, здравство… и разне њихове посленике и установе – свакако битније за функционисање и развој целог друштва, него што је то време спорта и разоноде!“, написао је Деспић.

Мора ли у кешу?

„Мени лично увек се поставља и основно, начелно питање: мора ли, уопште, јавно признање да подразумева и подлогу у кешу?

Није ли оно вредност као таква, на понос и задовољство свога носиоца, па и на средине чији је добитник члан? Мора ли баш све да се (ис)плати? Аман!“

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Мајка и петогодишња девојчица живе у трошној кући од блата (видео)

5 (5) У Горњој Козници код Сурдулице у тешким условима у кући од блата живи …

Прича новинара КРИК-а о криминалним везама министра Лончара освојила европску награду (видео)

4.7 (28) Прича новинарке KРИK-а Драгане Пећо и уредника Стевана Дојчиновића о везама министра здравља …

3 Коментара

 1. „…
  Sasvim nedavno primio sam iz Vaših ruku s radošću i ponosom Nagradu grada Beograda za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo za 2015. godinu. Uz veliku zahvalnost onima koji su smatrali da sam to priznanje zaslužio, nažalost, moram da ga se naknadno odreknem i vratim ga u Vaše ruke, zajedno s njegovom novčanom podlogom!

  Naime, u međuvremenu su se dogodile Olimpijske igre, na kojima su se naši učesnici pokazali zaista, impresivno, uz veliki ponos i radost nacije. Usledili su, opravdani i očekivani, razni izrazi zahvalnosti, pa i oni u „kešu“. A ti su još – malo je reći – stostruko impresivniji! Pa još iskazani u evrima (iako je u ovoj zemlji, valjda, zvanična valuta i dalje dinar?), ali možda zato što bi sume prevedene u legalnu monetu zašle već u područje milijardi i tako bile još šokantnije za „običan svet“. Za svet koji grca u kreditima, nezaposlenosti, otpuštanju tehnoloških viškova, uglavnom bednim penzijama, ciničnim povišicama u jednocifrenim procentima, itd. itd.

  Ne želeći ni najmanje da potcenim dostignuća sportista i ogroman trud koji su morali da ulože da bi do njih stigli, ipak ostajem zapanjen bezobraznom razlikom između ta dva sveta i njihovih života! Kakva je savest onih koji tako olako „šakom i kapom“ dele (i čije?) pare, u sumama od kojih „boli glava“ ne samo one koji „jedva sastavljaju kraj sa krajem“?

  Ova pitanja imaju još jedan aspekt: upadljivu, generalnu razliku između finansiranja sport(ov)a i kulture, računajući tu i „javne službe“ – prosvetu, zdravstvo… i razne njihove poslenike i ustanove – svakako bitnije za funkcionisanje i razvoj celog društva, nego što je to „vreme sporta i razonode“!

  Meni lično uvek se postavlja i osnovno, načelno pitanje: mora li, uopšte, javno priznanje da podrazumeva i podlogu u „kešu“?

  Nije li ono vrednost kao takva, na ponos i zadovoljstvo svoga nosioca, pa i na sredine čiji je dobitnik član? Mora li baš sve da se (is)plati? Aman!“

 2. E јбг, сад ће се спортисти постидети и вратити сав новац који су добли од владе. Свака част Дејане!

 3. Братислав Петковић, композитор

  Један од најбољих професора и академик чије су књиге из области музике толико бриљантно написане, чини се ‘једноставним’ језиком; мислим да би и неко ко се не бави и студира ФМУ било разумњиво.
  Велики човек, сјајан композитор, педагог и писац најбољих уџбеника и књига из области музике. Један од највећих европских познаваоца и великана музике у апсолутном смислу!
  Подржавам вашу одлуку и мишљење; храбро, бритко, јасно, без увијања, у мету!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *