Црни анђео међународне економије

0
(0)

09.08.2011. –

Историја се понавља – једном као трагедија, други пут као фарса. Американци су још једном потврдили ту истину. САД, провоциравши кризу 2007-2008. године шпекулацијама и хипотекарним папирима, поново вуку свет у јаму рецесије и поново због својих дугова.

Паника. Једино том речи може се описати оно што се дешава сада на светским берзама. Водећи индекси су пикирали наниже, други дан заредом падају берзе у Азији, Европи, Латинској Америци. Тржишту су хитно потребне бар неке добре вести. Од руководилаца водеће Централне банке света каква је у суштини Федерална резерва, очекује се бар нека реакција на политичке игре које су приредиле демократе и републиканци око државног дуга. Мишљење Шехеризад Романе, директора Истраживачког центра ЕУ, професора за међународне односе Универзитета Џорџа Вашингтона.

Сматрам да је прави узрок у томе што нико не слуша тенденције на тржишту и не слуша кредитне установе. А оне су давале сигнал и влади САД и конгресу много пре тога и говорили су да не треба одлагати решавање проблема за последњи тренутак, економија је и тако превише крхка, и да је она блиска паду. Уместо да се да добар предлог за јачање економије, испао је врло слаб план за смањење дуга. Стандард енд Пурс нису имали ништа друго до да кажу да су САД изгубиле поверње. Све то не делује баш најбоље, посебно у контексту председничких избора који се ближе.

По злој иронији судбине други талас економских непријатности провоцирали су не дужнички проблеми ЕУ, на које су се тако злурадо смешкали амерички финансијски експерти, већ дугови самих САД. Говори политиколог Михаил Леонтјев.

Нико не планира да лечи болест, већ покушавају да пребаце другом одговорност и да извуку од тога корист. Тако су довели тржишта до извесног степена ако не панике, онда скептицизма и разочарања. Зато што је свака криза у систему савременог капитализма увек криза поверења.

Тачка гледишта економисте Михаила Дељагина на ситуацију.

У чему је порочност актуалног плана? Не толико у томе што су државни трошкови смањени не за 4 билиона, како је желео Обама, већ за 2,4. Главни узрок је у томе што у условима недостатка новца он се може узети или од богатих путем повећавања пореза или од сиромашних путем смањења државних трошкова. Амерички богаташи живе по америчким мерама врло слободно. Обама одуговлачи. Он се нада да ће технички дефолт САД наступити после избора 2012. године. То је његова грешка. Ја мислим да ће дефолт наступити раније.

Између осталог, проблеми америчког председника тек почињу. Прогноза на основу рејтинга Стандард енд Пурс је негативна. Ако америчка влада не може да се договори о ефективном програму управљања буџетским дефицитом и о смањењу државног дуга. За сада, уз актуалне параметре који су били објављени, истиче агенција, то ће бити врло тешко учинити. Свет треба да се припрема за нову дуготрајну рецесију, говоре многи експерти које је анкетирао Глас Русије. А сами Американци, додају политиколози, треба да се коначно позабаве не успостављањем мира и демократије у читавом свету, већ собом, својом економијом и политичким системом.

 

Извор: Голос России  

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Извештај ГРЕЦО: Србија само делимично спровела већину препорука за спречавање корупције

5 (5) Србија је само делимично спровела већину препорука Групе држава против корупције (ГРЕЦО) за …

ПРОТЕСТ СРБА у Њујорку због разрешења свештеника и нестанка преко 8 милиона долара из буџета црквене општине

3.7 (3) Сукоб свештеника и владике Иринеја траје већ извесно време, а ово је друга …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend