Да ли ће Србија морати да врати пензионерима 700 милиона евра?

Да ли ће Србија морати да врати пензионерима 700 милиона евра?

“Не можемо се поредити са развијеним европским земљама, јер је Србија по платама на дну европске листе. Када се све то узме у обзир, напредак Србије у последњих десет година је толико мали и толико миноран да се она налази на самом европском дну. А понашамо се као да смо прваци Европе”, каже за Радио Слободна Европа економски новинар Милан Ћулибрк.

“Манипулација са висином просечне плате”

– Буквално оног дана када се председник Вучић похвалио да смо претекли БиХ могли сте да одете на званични сајт Агенције за статистику БиХ и да видите да је просечна плата у Босни и Херцеговини тог момента била 440 евра. Просечна плата у Бугарској је око 450 евра. Значи, реч је о очигледној лажи. Уз то се Вучић још и хвали да ће Србија до краја ове године престићи још неке од суседа – каже Ћулибрк и додаје:

– Хајде да погледамо колика је просечна плата код тих суседа. У Румунији је 550 евра, дакле за 130 веће него код нас, у Мађарској је већа од 600, а у Хрватској је око 800 евра. Па кога ви можете да стигнете? Не могу да верујем да је то што представници власти причају последица незнања – да нису у стању да провере податке. Пре ће бити да је реч о манипулацији.

– Већина људи који прате економска збивања у Србији зна да хвалисање власти није ништа друго него обичан популизам и пумпање мишића. Власт рачуна на онај чувени слоган – Срби споро памте и брзо заборављају. Дакле, сведоци смо злоупотребе и манипулације подацима. Кад податак о привредном расту за првих шест месеци ове године сместите у шири контекст, онда видите да то нема благе везе са оним што прича власт – додаје његов колега Миша Бркић.

– Указао бих на једну забрињавајућу чињеницу. Усред светске економске кризе плате запослених у државном сектору биле су између 30 до 45 посто веће него у приватном сектору. И тај тренд се наставља. То је јако опасно, јер доводи до раслојавања радничке класе у Србији – каже Бркић.

“Пензије се не повећавају, већ враћају на стари ниво”

Према званичним подацима свега 20.000 људи има просечну зараду већу од 1.300 евра месечно. То су они који плаћају порез на доходак. А када прођете Београдом видите огромне приватне луксузне зграде и виле које нису могли направити људи са таквим примањима. Значи, огроман број људи зарађује енормне суме на црно, не плаћајући никакав порез државе.

– Што се тиче пензија, у последње време и Вучић и Брнабић најављују да ће оне од новембра бити повећане, али изгледа не свима на исти начин. Председник је свестан да актуелна власт има већу подршку међу онима који имају ниже пензије, па ће они добити веће повећање. Тако је праведније – кажу они. Али то се не ради кроз пензијски систем. Не можете тај проблем да решавате тако што ћете кажњавати оне који су током свог радног века плаћали веће доприносе, па зато имају веће пензије – објашњава Ћулибрк.

– Али за 700.000 пензионера, којима су 2014.године смањене пензије, то није никакво повећање. Њихове пензије се само враћају на онај ниво на коме су биле 2014. Ми, у редакцији НИН-а, прошле године смо израчунали да је сваком пензионеру до половине 2017. узето у просеку око 450 евра годишње. У међувремену је тај износ, наравно, повећан. Када бисте све то сабрали, то су стотине милиона евра – каже Ћулибрк и закључује:

– Уколико би држава изгубила спор пред Европским судом у Стразбуру, што би се једног дана могло десити, морала би пензионерима да врати на стотине милиона евра, као што се враћала стара девизна штедња и као што се враћао дуг пензионерима који је настао за време Слободана Милошевића.

РСЕ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДОКАЗИ: Браћа Вучић и Звонко Веселиновић иза крими операције вредне милијарду евра (видео)

ДОКАЗИ: Браћа Вучић и Звонко Веселиновић иза крими операције вредне милијарду евра (видео)

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је да се Народна залаже за расписивање превремених локалних …

ОПЉАЧКАЛИ НАРОД ЦРНЕ ГОРЕ Мило и Блажо Ђукановић крију богатство у више од пет држава

ОПЉАЧКАЛИ НАРОД ЦРНЕ ГОРЕ Мило и Блажо Ђукановић крију богатство у више од пет држава

Мило и Блажо Ђукановић су 2012. године (баш кад је Вучић дошао на власт) склопили …

2 Коментара

  1. Можда ће пензионери добити новац који им је опљачкан. Али тај новац појели су функционери и чланови СНС и СПС, да би се годинама одржали на власти. Онда ће опет српски народ враћати овај дуг српском народу, док ће се Вучићи, Дачићи, Мали, Зоране Михајловић, Брнабићи и други олоши башкарити у прескупим становима и вилама у Америци, Швсјцарској, Србији.

  2. DA LI JE TO BAŠ TAKO?

    Kao parametar za praćenje ekonomske snage jedne zemlje služi BDP. BDP u Belgiji u 2017. godini bio je 47.000 $/stanovniku i porast je 1,7%, u Luksemburgu, koji ima 600.000 stanovnika, imao BDP u 2017. 110.000 $/stanovniku i porast je 3,4%. Srbija imala je porast BDP za 1,9% i iznosi 6.234,40 $/stanovniku. Po relativnom pokazatelju Srbija po porastu BDP u drugom kvartalu 2018. godini od 4,8% deli drugo mesto iza Poljske. Ako se uporedi, da bi stigli Belgiju po BDP nama treba porast od 7,54 puta ili 754%. BDP u Srbiji, a sa porastom od 4,8% u apsolutnom iznosu je 6.534 $/stanovniku (broj stanovnika 7.020.858). Po procentualnom porastu BDP, Srbija je u vrhu Evrope, a po apsolutnoj vrednosti, ono što stvarno je na raspolaganju, je na dnu Evrope, a prosečna neto plata u junu 2018. godine je 49 226 дин, 417 евра i prosečna penzija 24.980 dinara, 211 evra, i samo smo ispred Albanije i Makedonije. O povećanju penzije, kao papagaji, političari se utrkuju već devet meseci, a o otimačini penzije i vraćanje otetog ni reči. Niko nije zabranio da se narod zamajava nelogičnostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *