Немачки медији: Чему овај циркус Вучића и Тачија?

Немачки медији: Чему овај циркус Вучића и Тачија?

0
(0)

„Чему сав овај циркус? Како то да Вучић и Тачи наводно теже решењу, али онда на првој кривини излећу са пута компромиса? Изгледа да ће театар потрајати“, пише Аделхајд Фајлке, уредница Европског одељења Дојче велеа.

„Недељама скоро да није било друге теме на Балкану. Те Србија и Косово пред споразумом, те Тачи и Вучић раде на решењу, те размена територија могућа… Врхунац те инсценације – на коју је пала и међународна јавност – требало је да буде обраћање председника Србије мештанима Митровице. Најављиван је историјски говор, спекулисало се да ће ту бити назначен правац у којем ће се ствари одвијати, у правцу помирења, нормализације и мирног суживота… Од тога није било ништа.

После недеља политичке наде дошао је викенд хладног отрежњења. Дуго планирани наставак дијалога двојице председника пропао је у петак, јер се Вучић осећао превареним, па је послао свог директора Канцеларије за Косово да говори о „лажима и поквареностима“ Приштине. А „историјски“ говор у Митровици био је понављање старих позиција. Уместо новог правца, Вучић је наставио старим уз велике речи: ништа од признања Косова, ништа од корекције граница.

Шта се збило па се надувана очекивања у дил двојице председника распршују као мехур од сапунице? Да ли се ишта десило иза кулиса или је све од почетка било нови акт уобичајеног балканског театра?

Јасно је и да између Србије и Косова има осетљивих тема које ваља разјаснити како би решење било могуће. Косово хоће пре свега једно: признање, то јест склањање српске блокаде ка путу у УН. Србија са друге стране жели да реши ствар чувајући образ како би напредовала ка ЕУ. То је свима јасно.

Па опет, чему сав овај циркус? Како то да Вучић и Таћи први пут теже конкретном решењу, али онда на првој кривини излећу са пута компромиса? Како да становништво буде припремљено на решење ако њихови лидери нису спремни да заједнички бране заједнички концепт? Тужној представи само је додат још један чин који иде преко леђа обичних људи и подстиче страхове…

Питање је да ли су актери потпуно дигли руке од концепта према којем је решење неопходно што пре. Вучић је у Митровици поново говорио не о месецима, већ о годинама и деценијама. Без политичара из Београда и Приштине – поготово без Вучића који у Србији има свевласт – неће бити напретка. Можемо се припремити за још драме, јер хепи енд ове представе још није на видику, а нико не зна колико чинова има до краја, закључује Дојче веле.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев режим поново умањује плату породиљама и трудницама

Вучићев режим поново умањује плату породиљама и трудницама

5 (3) Уредба која има за циљ ублажавање економских последица насталих услед болести COVID-19 у …

Влада осам година као диктатор, сопствена га полиција прислушкује и сада је он жртва?! Ма марш бре!!!

Влада осам година као диктатор, сопствена га полиција прислушкује и сада је он жртва?! Ма марш бре!!!

4.4 (7) ПO налогу Тужилаштва за организовани криминал Србије, Радна група српског Министарства унутрашњих послова …

Један коментар

  1. A vi ste naivni i nevini k’o francuske sobarice!?
    Boze, kakva sprdacina od teksta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend