Да ли је Америка користила климатско оружје против Србије?

0
(0)

Љути мразеви, суша која доводи до шумских пожара, град величине јајета, као и тајфуни, цунами и друге природне непогоде хиљадама година су сматрани гневом богова.

Сада, у било којој тачки да се догоди нека катаклизма, рађа се верзија да је за то крива Америка. И онда следе подуже анализе о глобалном пројекту HAARP, који је према званичној верзији био створен за изучавање климе планете, конкретно поларне светлости, а заправо је наводно климатско и психотропно оружје несагледиве моћи. И још једна новост-страшило: САД су покушале да измене климу у Србији, тако што би снизиле температуру до арктичке, а онда на срећу, експеримент није успео и сви ефект, ужасни мразеви погодили су територију САД. Ова информација се могла наћи нашироко по српским медијима, тако да наша редакција није могла, а да ову толико популарну тему, не размотри.

Обратили смо се водећим руским стручњацима за ова питањња. Данас су наши саговорници Константин Сивков, доктор војних наука, први поптредседник Академије геополитичких наука, бивши морнарички официр и Александар Голубјев, начелник одељења краткорочних прогноза времена и опасних појава на територији Русије, Росхидрометцентра.

И ево мишљења војног експерта:

– У принципу, јесте могућа промена времена. Над одређеним регионима се заиста може изазвати киша расипањем одређених смеса у ваздух. Или, напротив, као над Москвом, када су празници, правимо лепо време, то није проблем. У областим бојних дејстава, у оквиру обезбеђивања добрих околности за таква дејства, такође се могу „отерати“ облаци. То је нормално.

Али у стратешком смислу HAARP не би требало сматрати оружјем, јер је прогнозирање резултата дејства овог система на климу у садашњим условима проблематично. Оно може да изазове поптуно неочекиване ефекте. И наравно, ако дође до таквог ефекта, оно би утицало на време на великим пространствима: на континенту или половини континента. Тако да је разоговор о томе да је HAARP био усмерен само на Србију, извините, бесмислица.

Заправо хипотеза о томе да је ово био покушај да се талас хладног ваздуха усмери на Србију, а да се он окренуо ка САД, говори Сивков:

– То је већ бесмислица. На Србију је у принципу немогуће утицати HAARPом али би то свеједно било као пуцати на врапца из топа. Не ради се ту о томе. Сада је HAARP, према последњим информацијама конзервиран. Овај програм је паузиран, привремено. Судећи по свему, промена времена у Европи и САД је другим околностима условљена. После катастрофе у Мексичком заливу, која се догодила пре неколико година, дошло је до озбиљних промена токова Голфске струје, она се поделила у два крака. Један топли крак струје, који циркулише на југу САД, централног Атлантика и други хладни, горе, који тера хладну воду у круг. Заиста, настају веома ниске темепреатуре, сличне онима у нашој Јакутији или у нашим централним, северним регионима. То је све.

Чули смо мишљење војног експерта. Сада ћемо се обратити другом професионалцу, метеорологу Александру Голубјеву:

– Свака верзија је у принципу, теоретски тачна. Али што се тиче праксе, онда је наравно, неопходна огромна количина енергије. И човечанство сада није у могућности, у снази да прави такве експерименте, тим пре, успешно. А играти се са природом- то је већ веома рискантно. Сада уочавамо прилично опасне појаве: метеоролошке, хидролошке и друге, наравно повезане са тим што је атмосфера нехомогена средина и увек се налази у стању креатања. Основни задатак хидрометеоролошких служби свих земаља света је предвиђање опасних временских услова, које могу да утичу на животе људи, али и на економију, пољопривреду и тд.

Ипак, када је НАТО бомбардовао Југославију, на територији Југоисточне Европе је било необично лепо време и војни експерти, а конкретно доктор војних наука Константин Сивков претпростављају да је тада можда могло бити сличних манипулација са временом. Односно, могле су бити вештачки изазиване кише на ограниченим територијама, као на пример пљускови који су трајали недељама на територији Вијетнама, током рата. Или са друге стране омогућити пилотима јасно и ведро небо, као што је био случај са Југославијом:

– Ја сам синоптичар, тиме се бавим, као и Хидрометеоролошки центар, прогнозама на 3-5-9 до месеца дана. И зато је моје мишљење ту једнозначно. Обично је то антициклон, који се образује над великом територијом. И не само над територијом Србије. Дешава се, да он захвати читаву Западну Европу. И чак не само Европу, већ дође и до наше територије. Зато, наравно, ја не бих разматрао могућност да је ово било циљно, планирано деловање таквир размера на време. За сада, на савременом нивоу развоја науке и технологије то није могуће.

И хвала Богу на томе што то није могуће! Подсетимо, о могућности да ли су САД примениле климатско оружје – говорили су Константин Сивков, доктор војних наука, први поптредседник Академије геополитичких наука, бивши морнарички официр и Александар Голубјев, начелник одељења краткорочних прогноза времена и опасних појава на територији Русије, Росхидрометцентра.

Жердева Вера, Соколов Григорий

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Прва српска влада која дође на власт ПРЕКИНУЋЕ све ЕУ интеграције Србије!

4.4 (7) ВИСОКИ представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је да очекује од …

Из буџета за следећу годину највише новца (598 милијарди динара) одвојићемо за СЕРВИСИРАЊЕ ЈАВНОГ ДУГА!

5 (2) ИЗ касе Републике Србије, како показује Предлог буџета за наредну годину, гледано по …

Један коментар

  1. Istina … To objasnjava onolika kolicina padavina kise 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend