Да смо ми црно испод нокта наших предака ти би се фанариотски јеретику одавно клатио на јасену!

0
(0)

„Цариградски патријарх не жели заједничко православно сведочење. Ми смо због тога, наравно, жалосни, али то није трагедија. Руска православна црква, као и друге помесне цркве, а и православни активисти целог свта, као и досад имају могућност да покажу свету шта је православље и да проповедају слобо Божије“

ЦАРИГРАДСКА патријаршија покушава да православном свету наметне папство, демонстрирајући у припремама Свеправославног сабора на криту диктаторске склоности – упозорио је руски јеромонах Макарије, познати црквени публициста, мисионар и аутор бројних књига.

Свом упозорењу додао је: „Цела ствар је веома једноставна. Православна црква се по непостојању свог папства и разликује од Римско-католичке која се формирала и функцонише око свог првојерарха у Риму. Православљу је папство туђе. Папство је оно што нас одваја од католицизма, тај принцип неће проћи у православљу!“

Макарије је у наставку нагласио: „Ми не желимо да се свађамо са католицима, али не желимо ни да се поистовећујемо са њима. Свеправославни сабор је добра ствар и нико није против Сабора, али је то спољна ствар за Цркву. Са њега треба да дође нека изјава православних људи целе планете која ће показати шата је православље и како Православље гледа гледа на проблеме и несреће које су снашле планету. Али, планета Земља – није Црква. А прави саобри су у целој историји Цркве сазивани да би решили актуелне унутарцрквене проблеме“.

Макарије је цариградском патријарху Вартоломеју рекао:

„Цариградски патријарх не жели заједничко православно сведочење. Ми смо због тога, наравно, жалосни, али то није трагедија. Руска православна црква, као и друге помесне цркве, а и православни активисти целог свта, као и досад имају могућност да покажу свету шта је православље и да проповедају слобо Божије“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мило нуди Митрополији Ц-П СПЦ да се утопи у његову „Православну цркву Црне Горе“

0 (0) * Мило ЂУКАНОВИЋ: „Нисмо ни државу обновили за годину дана. Нећемо ни аутокефалну ЦПЦ. …

О чему ти булазниш ЗЛОНАМЕРНА ВРЕЋО ГОВАНА? Ко је сабљом отимао храмове у ЦГ?

0 (0) Председник ЛСВ Ненад Чанак тврди да је „чињеница да је после 1918. године …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend