Да верујемо лоповима и лажовима? Сви министри доставили извештаје о имовини, Вучић пријавио гарсоњеру

0
(0)

БЕОГРАД – Сви министри Владе Србије доставили су Агенцији за борбу против корупције извештаје о имовини и приходима, потврђено је данас Тањугу у Агенцији. 

Рок за достављање извештаја о имовини и приходима министара Агенцији истиче сутра у поноћ, а како је речено, сви чланови владе су испунили ту обавезу, а извештаји су доступни у регистру на интернет презентацији Агенције.

Правилником Агенције за борбу против корупције о регистру функционера и регистру имовине прописано је да Извештај функционер доставља лично, подношењем Агенцији у електронској и штампаној форми на прописаном обрасцу.

По добијању програмски генерисане шифре којом се потврђује електронска регистрација Извештаја, функционер одмах, а најкасније у року од осам дана, доставља Агенцији Извештај у штампаној форми, непосредно или препорученом поштанском пошиљком.

Рок за подношење електронског Извештаја о имовини и приходима министара истекао је 27. маја, а крајњи рок за достављање Извештаја у писаној форми истиче сутра.

„Сви функционери имају обавезу да у року од 30 дана након избора, постављења, односно именовања узму генерисани бар код и доставе Известај о имовини и приходима у електронском облику Агенцији. Они, затим, имају накнадних осам дана да извештај са бар кодом доставе и у писаној форми““, рекао је раније Тањугу заменик директора Агенције Владан Јоксимовић.

Против функционера који не поштују предвиђене рокове за предају извештаја о свом имовинском стању, Агенција покреће поступак по Закону о Агенцији, а након спроведеног поступка подноси и захтев за покретање прекршајног поступка, објаснио је Јоксимовић.

Он је подсетио да је у овој години Агенција покренула око 200 поступака, те да је у више од 50 слуцајева захтева поднела захтеве за покретање прекрершајног поступка.

Када је реч о евентуалној кривичној одговорности функционера, она постоји уколико функционер уопште не поднесе Извештај или даје лажне податке, у намери да прикрије своју имовину и приходе.

„С тим у вези, током ове године Агенција је већ поднела 10 кривичних пријава против функционера за које сумња да нису пријавили или су пријавили лажне податке о имовини и приходима и 16 извештаја због постојања сумње да су извршена друга кривична дела предвиђена пре свега кривичним законом као што је злоупотреба службеног положаја, утаја пореза и прање новца““, рекао је Јоксимовић.

Промењена је, како се наводи, имовинска карта премијера Вучића који сада, у односу на прошли извештај, има пријављену гарсоњеру величине 30 квадрата.

Министарске плате су различите и крећу се између 98.000 до 145.000 динара, с тим да поједини министри и даље имају разне додатке.

Тако према подацима из извештаја потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић није на платном списку Владе Србије, док „нови“ министар одбране Братислав Гашић прима плату од 105.405 динара, има две куће – једну од 360, а другу од 250 квадрата, као и аутомобил „ауди“ из 2007. године који је купљен на лизинг.

Министар привреде Душан Вујовић месечно прима 105.000 динара, а пријавио је, између осталог и четири некретнине – стан од 131 квадрата, од 57 и од 54 квадрата, као и четворособну кућу од 300 квадратних метара.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић власник је половине стана од 57 квадрата, а прима 89.000 динара на Агрономском факултету у Крагујевцу, накнаду трошкова за одвојен живот у износу од 38.374 динара нето, као и 19.920 динара као министар.

И министар здравља Златибор Лончар не прима плату у Влади Србије већ у Клиничком центру од 88.000, власник је половине двособног стана и нема уштеђевину, док министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сада прима 101.000 што је девет хиљада мања плата у односу на посланичку.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић као министар прима 145.000 динара и има стан од 99 квадрата и гаражу, док је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, пријаво плату од 98.500 динара.

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички прима 103.000 динара месечно, има половину стана од 95 квадрата, нема аутомобил, али има уштеђевину.

Министар без портфеља за ванредне ситуације Велимир Илић и сада добија 110.000 динара, али више није члан Управног одбора Фонда за развој где је, по ранијем известају, примао 40.420 динара и члан Комисије Упавног одбора где није примао плату.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ви мислите ко је већи лажов и јајара? Александар Вучић или Предраг Кон који су опет ухваћени у лажи

4.4 (5) Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија урадити комплетну ревизују података …

Погледајте како је клан Брнабића исисао више од 41 милион евра из буџета

5 (3) Фирма Асеко, чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, у периоду …

3 Коментара

  1. очигледно да им бирачи верују ….

  2. E kada bi hteli da prijave a ono sto se vodi na decu , zenu , kuma , prijatelja to se nevazi

  3. „Промењена је, како се наводи, имовинска карта премијера Вучића који сада, у односу на прошли извештај, има пријављену гарсоњеру величине 30 квадрата.“
    Da li to znaci da je od plate uspeo da ustedi i kupi garsonjeru?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend