fbpx

Дачић припрема предају КиМ Тачију

0
(0)

Први корак у решавању проблема на Косову, а који би за Брисел био позитиван сигнал конструктивности српских власти, јесте распуштање појединих општина којима је и иначе истекао мандат. Према сазнањима “Блица”, уместо општинског апарата, биће уведене привремене мере и именована општинска већа.

Од целокупног паралелног политичког апарата Србије на КиМ општина, свега пет је функционално, док остале немају легитимитет јер нису одржани избори и истекао им је мандат. Према сазнањима „Блица“, нове изборе Београд неће заказивати. Једине општине за које се може рећи да су и за Београд регуларне тренутно су само Лепосавић, Митровица, Пећ која је у Гораждевцу, Приштина која је у Грачаници и Ново Брдо.

Све остале општине ће у складу са Законом о локалној самоуправи практично бити распуштене, а у општинским већима ће уместо досадашњих око 30 одборника бити пет чланова.

То најосетљивије питање политичких преговора решаваће се корак по корак. И Београд и Приштина требало би да у моделу на коме инсистирају имају своја практична решења за сваки појединачни проблем. Извор “Блица” из дипломатских кругова наводи да тежак задатак очекује и премијера привремених косовских институција Хашима Тачија.

Од Приштине се очекује да северу да и административну и територијалну аутономију. Север Косова у најмању руку требало би да буде регулисан као регион и дефинисан у географском и правном смислу. Веза институција са севера и Приштине, иако ће постојати, биће лабава.

Од Београда се очекује и да конкретно спроведе договор о интегрисаном управљању прелазима. Следећи састанак требало би да буде 7. новембра.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић брани независно Kосово од Русије

4.9 (12) Да би остао на власти, Александар Вучић је спреман не само да изда …

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку 1999.

5 (3) Чула сам да неко отвара капију и изашла напоље да видим ко је. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *