Ко се боји Мишка још, Мишка још…

0
(0)

Први потпредседник владе и министар одбране говори за „Новости“: Тајкуни хоће да управљају земљом, али тај филм више неће да гледају. Открили смо да група при МУП прислушкује мене и Николића. Свој и живот моје деце претворио сам у пакао. Какво год решење за КиМ да буде – биће тешко

ПОЈЕДИНИ тајкуни и криминалци желе да оборе ову владу. Али, нећемо им дозволити да управљају земљом и доносе политичке и економске одлуке. Тај филм неће више да гледају. Држава мора да победи.

Ту одлучну поруку шаље Александар Вучић, први потпредседник владе и министар одбране. Нови министарски тим у суботу заокружује сто дана рада, а наш саговорник тврди да су у том периоду финансијски консолидовали државу, започели најжешћу борбу против корупције, али и да успешније воде Србију на европском путу од претходне власти.

Са кавим препрекама се суочава, Вучић нам открива већ на почетку разговора:

– Пре три дана открили смо да је једна група по налогу МУП прислушкивала највише државне функционере, укључујући председника Томислава Николића и мене. Покренуће се опсежна истрага и врло брзо ћемо утврдити о чему се ради.


* Знате ли ко су ти људи?

– Не бих даље да говорим. Неко је сигурно очекивао да ћу да живим у жабокречини, да не мењам ништа и да се не замерам никоме. А, многима сам се замерио. Свој и живот моје деце претворио сам у пакао. Али, немам страха. Ако народ има друго решење, неће нам пасти круна са главе. Немам чега да се кријем и кога да се плашим. Једино бринем да се не осрамотим пред народом.

* Откуд вам информације да Мирослав Мишковић хоће да вас склони из владе и зашто сумњате да су садашњи партнери из власти у то уплетени?

– О томе сам почео да говорим тек када је та акција узела маха, а траје дуже од месец дана. Мишковић је ту тему наметао у најдиректнијим разговорима са појединим политичарима и бизнис партнерима, али и људима из треће сфере. Не мислим да је о томе разговарао са нашим партнерима из Владе, пошто верујем да би добио негативан одговор. Проверио сам одређене информације и његове намере су ми биле јасне. Ово је мали град.

* Али, зашто вас већ у јулу није осујетио да формирате владу, ако тврдите да му је циљ да СНС нестане из извршне власти?

– Зато што није очекивао да смо ова влада и ја спремни да служимо интересима државе, а не његовим интересима. То је изненадило не само господина Мишковића, него и многе друге. Свима њима поручујем да новац није витални покретач свега. Заборављају да неки људи имају и идеје које су им важније од пара. Промене у Србији неки још доживљавају као краткотрајни инцидент, желећи да сачувају све привилегије из претходне владе и да нас кроз медије које контролишу брзо одстране из политичког живота.

* Како да вас одстране?

– Рецимо, тако што у Мишковићевим и Ђиласовим новинама имате трикове на насловној страни типа – радник Вучићевог министарства приведен због мита, и то све са мојом сликом. А, ми привели тог човека. Хтели су да ме представе и као трговца конзулатима. Мислили су да ће ти трикови да им донесу брзе промене у којима ће народ да завапи: враћајте се ви дивни који сте опљачкали Србију. Е, ту су се преварили, јер ми не правимо компромисе са правом и правдом.

* Мислите ли да ће се објавом оптужнице против Оливера Дулића ставити тачка на истраге против ”крупнијих риба”? Хоће ли још нека позната имена бити на удару закона?

– Не бих да говорим да ли ће имена бити звучна, али вам гарантујем да ће се закон спроводити и да ће важити за све. Показаћемо нулту толеранцију према корупцији. Ускоро се очекују резултати истраге о приватизацији ”Сартида”, ”Азотаре”, а испитиваће се и злоупотребе у случају ”Развојне банке Војводине”.

ПРОВЕРА ИМОВИНЕ НИЈЕ ОБРАЧУН С БОГАТИМА* Када ћете предложити закон о пореклу имовине и страхујете ли да он може да буде повод за обрачун са политички неподобним бизнисменима? 
– То је важан системски антикорупцијски закон, али немојте то да се схвата као некакв обрачун са богатима. Огромна је разлика између оних који имају капитал и који су криминалци. Очекујем да ће до краја јануара да буде усвојен. Поносан сам и што ћемо брзо да добијемо закон о јавним набавкама који је усаглашен са највишим европским стандардима. Он ће нам помоћи да уштедимо огроман новац за државни буџет.

 

* Да ли вам је до сада неко од партнера тражио да заштитите неке њихове људе од хапшења?

– Тешко је и да се замисли таква врста разговора са мном.

* Чак и неки министри сугерисали су вам да се не живи од хапшења. Шта је Влада конкретно урадила за ових 100 дана?

– После месец дана рада Владе, оптуживали су нас за пораст цена. Говорили су да ће динар драстично да падне, а он је ојачао. Само нека причају. Предузели смо значајне мере фискалне консолидације. Уштедећемо око 100 милијарди. Покренули смо велике пројекте са Немачком и Кином. Борба против корупције јача је него икада. Од почетне неверице и неретко медијске спрдње дошли смо дотле да се нико више са тим не шали.

* И у наредном тромесечју очекују вас велики изазови, попут Косова. Хоћемо ли у платформи отићи корак даље од већ познате формуле ”више од аутономије, мање од независности”?

– О конкретним моделима не бих говорио. Имамо још два-три предлога око самог техничког концепта платформе. Видећемо да ли ћемо за јавност откривати цео документ или само оквире. Сигурно ћемо имати нешто реалистичнији приступ према питању Косова, али подразумева се да нећемо одустати од Устава. На косовском питању нико сигурно неће добити политичке поене у Србији. Напротив. А, власт пре нас размишљала је само о истраживањима јавног мњења и довели су земљу у најтежу могућу позицију.

* Је ли тачно да ЕУ сада гура рецепт по којем би Срби са севера имали фискалну аутономију у оквиру независног Косова?

– Нешто од тога је већ делимично садржано у Ахтисаријевом плану. Није се ушло у праве преговоре и није све заковано. Али, нећу да лажем свој народ. Какво год решење да буде – биће тешко и незадовољавајуће. Трудићемо се да добијемо што је могуће више за наш народ, а да изгубимо најмање што морамо.

* Шта ће бити одговор државе, ако нам Брисел на крају испостави и формалан услов: ЕУ или Косово?

– То је поједностављивање и не бих одговарао на хипотетичка питања. Важно је да ми у држави спроводимо реформе. До краја новембра Скупштина би требало да усвоји Стратегију за борбу против корупције, а ускоро ћемо добити и нов кривично-процесни закон. Обавеза је да обезбедимо и већу слободу медија. Дакле, спровешћемо унутрашње реформе и није немогуће да условно добијемо датум за почетак преговора са ЕУ већ у децембру. Чим се о том сценарију говори у дипломатским круговима, одмах вам је јасно да ова влада, упркос безмисленим критикама појединих из опозиције, и на европском путу постиже значајније успехе од претходне.

* Како бисте реаговали ако би Албанци покушали силом да интегришу север? Имате ли такве информације од колега из безбедносног сектора?

– Надамо се да то неће покушати, а све информације о том питању пратимо на дневном нивоу. Не бих шире говорио о томе.

* Да ли сте, заиста, после свих поменутих искушења која чекају државу били спремни да срушите Владу због политичких игранки у Смедеревској Паланци? Или сте само показивали мишиће Дачићу и Динкићу?

– Није то било у питању, али поједини медији су хтели да нас представе као идиоте. Као, ми се свађамо због Смедеревске Паланке, а не решавамо важне ствари. Са Дачићем и Динкићем сам разговарао о стратешким питањима и о поверењу. Спор око Смедеревске Паланке решен је за минут. Иначе, никоме нисам показивао мишиће. Веома поштујемо своје партнере. Али, сви у Србији знају да је СНС убедљиво најјача политичка снага и да данас има подршку безмало као све остале странке заједно. Желимо да се та чињеница поштује. Поштујемо партнере, али тражимо и поштовање за себе.

ФАБРИКА У
ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ 
л Најавили сте велике инвестиције у сектору одбране. Хоће ли бити неких конкретних потеза? – Имали смо неколико значајних уговора чија реализација се очекује током следеће и 2014. године. Очекујемо заиста велике развојне пројекте. Крајем децембра отворићемо и фабрику у Великој Плани.

* Вара ли нас утисак да сте дискретно преузели неке Дачићеве ингеренције у МУП?

– Никакве ингеренције му нисам преузео. Добро сарађујемо.

* Јесте ли му замерили када је јавно рекао да нисте народни тип као он?

– Не бавим се тиме. Декарт је рекао да је рацио нешто што је најбоље распоређено међу људима. Сви мисле да га имају довољно и нико се ни са ким не би мењао. Господин Дачић, баш као и остали људи на планети, о себи боље мисли него о другима. Нимало ми не смета то што је рекао. Трудим се да будем озбиљан, а народ увек даје коначан суд.

АКО ЈЕ НЕДОДИРЉИВ, ЂИЛАС НИЈЕ ОПАСНИЈИ ПРОТИВНИК

* Имате ли своје фаворите у ДС? Је ли тачно да би вам више одговарало да победи Тадић, пошто процењујете да је Ђилас тежи противник?

– Поштујем их обојицу, али то није сукоб око идеје и зато им је лако да се договоре. Морам да признам да је Тадић свакако био изложен различитим кампањама које није лако истрпети, без обзира што је против нас водио такође бруталну кампању. Знам како је то и питам вас када су неке новине објавиле једну једину реч са мојих конференција на којима сам говорио о лошем начину рада београдске управе, малверзацијама у ”Водоводу”, приступним саобраћајницама за мост преко Аде? Али, немојте да полазите од чињенице да је неко, ко је тренутно недодирљив, опаснији политички противник.

* Је ли само због етике не покрећете причу о смени Ђиласа у Београду или немате већину за тај маневар, како каже Милан Кркобабић?

– Е, ако Милан Кркобабић тако каже, онда немам шта ту да додам. Он је сигурно добро обавештен човек.

* Али, хоћете ли барем формално да покренете иницијативу за смену Ђиласа?

– Како када нам Кркобабић и Ђилас кажу да немамо већину?

* Јесте ли Ђиласу честитали рођење сина?

– Јесам.

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (4) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Вучић решио да ухапси себе, бату Андреја и читав главни одбор напредних лопова и сецикеса (видео)

5 (4) Председник Србије Алекдандар Вучић огласио се данас са свог Инстаграм профила „будућностсрбијеав“ и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend