Дачић: „Тито и даље чаробна реч“

0
(0)

Београд — Премијер Ивица Дачић најавио је да ће Србија и Уједнињени Арапски Емирати (УАЕ) ускоро потписати кровни споразум о стратешкој сарадњи две земље.

Дачић је рекао да је влада јуче на седници донела одређене акте који су основа за закључивање споразума са УАЕ, напоменувши да су са представницима те земље вођени прелиминарни разговори.

Он је нагласио да Србија жели да обнови и развије сарадњу са земљама које су нам раније биле традициобални партнери. 

Дачић је казао да постоје земље у којима је „Тито и даље чаробна реч“ и да и због тога треба да обновимо те везе. 

„Али Тито је умро пре 33 године, тако да и ми сами морамо да урадимо нешто“, додао је Дачић. 

Премијер није прецизирао о којим пројектима се причало са принцом престолонаследником УАЕ шеиком Мухамедом бин Заједем ал Нахјаном, али је навео да је било речи о Јат-техници, пољоприверди, војној индустрији, енергетици, ИТ сектору и другим пројектима. 

„Чини ми се да је било више речи о Јат-техници него о Јату“, рекао је Дачић одговарајући на питање новинара да ли је током јучерашних разговора био спомињан Јат. 

Премијер је истакао да ће споразум о стратешкој сарадњи са УАЕ бити капитална ствар за нашу земљу и „везивно ткиво“ за разбијање предрасуда из претходних неколико деценија да Србија има нешто против сарадње са исламским и арапским земљама. 

„То је наша развојна шанса али и политичка јер Србија мора да гради ту и своју политичку позицију“, рекао је он. 

Дачић је истакао да Србија има више стубова у спољној политици али да није урадила довољно ни по једном.

Принц престолонаследник УАЕ шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан од јуче борави у тродневној посети Србији и са највишим српским званичницима разговарао је о могућностима унапредјења и развоја билатералних односа Србије и УАЕ. 

Медији пишу да је шеик изразио заинтересованост и за отварање банке у Србији, као и то да је постигнут договор о донацији донацији или „меком“ кредиту, а који би се делом користио за чишћење и формирање комплетне мреже за наводњавање и одводњавање каналом Дунав – Тиса – Дунав, кроз Војводину, али и током Дунава и Велике Мораве у ужој Србији. 

Партнери из Уједињених Арапских Емирата, тачније шеик Тахнин (рођени брат принца) планирају да овде отворе и банку. 

Са шеиком УАЕ разговарали су председник Србије Томислав Николић, председник владе Дачић, први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић, потпредседници владе Јован Кркобабић и Расим Љаљић и министар финансија и привреде Младјан Динкић. 

Председник Николић истакао је значај сарадње измедју Србије и УАЕ, посебно у сфери пољопривреде, високих технологија и у развоју одбрамбених технологија и специјализоване индустрије. 

Током разговора високих делегација посебно су истакнуте перспективе унапредјења економских односа измедју Србије и Уједињених Арапских Емирата, као и успостављање свеобухватне сарадње у оквиру реализације најављених заједничких пројеката. 

Досадашња спољнотрговинска размена Србије и УАЕ врло је скромна и за девет месеци 2012. године била је око 23,43 милиона долара, при чему је наша земља имала суфицит од 8,8 милиона, показали су подаци Привредне коморе Србије. 

Иначе, принц престолонаследник Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан у друштву првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића посетио је данас фудбалски клуб Црвена звезда и разговарао о могућностима сарадње са некадашњим европским и светским шампионом.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Титове дугове плаћаћемо још две деценије: Ево коме Србија највише дугује

5 (1) Београд — Путеви у које су уграђени досад су више пута поправљани, а …

Дачић: У Србији постоје агентуре црногорског режима – ту `империју` треба растурити као мачке са јебишта

5 (3) КOМЕНТАРИШУЋИ актуелну ситуацију у Црној Гори и односе између двеју држава министар спољних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *