Данас је годишњица Церске битке – прве победе Савезника у Првом светском рату (видео)

0
(0)

На овај дан пре 103 године почела је Церска битка – један од првих сукоба између српске и аустроугарске војске у Првом светском рату.

Чарке су почеле на падинама планине Цер у ноц́и 15. августа када су делови српске Комбиноване дивизије првог позива наишли на аустроугарске извиднице. Борбе између претходница двеју армија прерасле су у жестоку битку за контролу Цера, долине Дрине и града Шапца.

Захваљујуц́и великом искуству стеченом у балканским ратовима, Друга српска армија под командом генерала Степе Степановића нанела је аустроугарској армији, којом је командовао Оскар Поц́орек, такве ударце да су војници у плавим униформама масовно почели да беже.

Врхунац битке десио се 19. августа када је Поц́орековим трупама нагло опао морал, па су се повлачили у паничном страху, при чему их се много удавило у Дрини. Званично је Церска битка завршена 24. августа, када су трупе Степе Степановиц́а истерале аустроугарску војску из Шапца и поново заузеле град.

Биланс битке – 3.000 мртвих и око 15.000 рањених на српској страни, док су губици аустроугарске армије били много стравичнији. За девет дана војних операција на Церу и Дрини, погинуло је око 8.000, рањено око 30.000 а заробљено преко 4.500 аустроугарских солдата.

Била је ово прва победа Савезника у Првом светском рату.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

16. годишњица убиства Небојше М. Крстића

0 (0) Уместо предговора На Ваведење Пресвете Богородице навршило се шеснаест година од убиства Небојше …

Обележена годишњица Церске битке

0 (0) Годишњица Церске битке, једне од најзначајнијих победа српске војске у Првом светском рату …

Један коментар

  1. Prva pobeda saveznika ??? Valjda prva pobeda srpske vojske ! Zašto umanjujete značaj i ponižavate srpsku vojsku, pripisujući njenu pobedu vojskama koje se NISU BORILE na Ceru. Pravi saveznici ne bi dozvolili egzodus srpske vojske i civila. UDVORICE !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *