fbpx
Насловна / Србија / Данас је годишњица Церске битке – прве победе Савезника у Првом светском рату (видео)

Данас је годишњица Церске битке – прве победе Савезника у Првом светском рату (видео)

На овај дан пре 103 године почела је Церска битка – један од првих сукоба између српске и аустроугарске војске у Првом светском рату.

Чарке су почеле на падинама планине Цер у ноц́и 15. августа када су делови српске Комбиноване дивизије првог позива наишли на аустроугарске извиднице. Борбе између претходница двеју армија прерасле су у жестоку битку за контролу Цера, долине Дрине и града Шапца.

Захваљујуц́и великом искуству стеченом у балканским ратовима, Друга српска армија под командом генерала Степе Степановића нанела је аустроугарској армији, којом је командовао Оскар Поц́орек, такве ударце да су војници у плавим униформама масовно почели да беже.

Врхунац битке десио се 19. августа када је Поц́орековим трупама нагло опао морал, па су се повлачили у паничном страху, при чему их се много удавило у Дрини. Званично је Церска битка завршена 24. августа, када су трупе Степе Степановиц́а истерале аустроугарску војску из Шапца и поново заузеле град.

Биланс битке – 3.000 мртвих и око 15.000 рањених на српској страни, док су губици аустроугарске армије били много стравичнији. За девет дана војних операција на Церу и Дрини, погинуло је око 8.000, рањено око 30.000 а заробљено преко 4.500 аустроугарских солдата.

Била је ово прва победа Савезника у Првом светском рату.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Симбол добровољаштва у Срба, симбол храбрости, јунаштва 10

Симбол добровољаштва у Срба, симбол храбрости, јунаштва

29. новембра обележавамо сто година од погибије пешадијског потпуковника Војина Поповића, четничког војводе Вука. Хајдук …

Припадници Речне флотиле данас су обележили седамдесет пету годишњицу херојског отпора фашистичком агресору 11

Припадници Речне флотиле данас су обележили седамдесет пету годишњицу херојског отпора фашистичком агресору

Припадници Речне флотиле данас су обележили седамдесет пету годишњицу херојског отпора фашистичком агресору и потонућа …

Један коментар

  1. Prva pobeda saveznika ??? Valjda prva pobeda srpske vojske ! Zašto umanjujete značaj i ponižavate srpsku vojsku, pripisujući njenu pobedu vojskama koje se NISU BORILE na Ceru. Pravi saveznici ne bi dozvolili egzodus srpske vojske i civila. UDVORICE !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *