Данас славимо Светог пророка Илију – Илиндан

0
(0)

Српска православна црква прославља у уторак Светог пророка Илију – Илиндан, који је веома поштован светитељ у српском народу и целокупном православљу као строг и непоколебљив проповедник хришћанских вредности.

Према предању, Свети Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио ученицима са поукама нове вере, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама.

Свети Илија је присутан и у визији Светог Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други долазак на земљу Христа Спаситеља – ново преображење коме се нада и у који верује хришћански свет.

Према књизи Откривења Јовановог, други долазак Христов најавиће Свети Илија са старозаветним пророком Енохом и њиховим страдањем треба да почне ново преображење човечанства.

Верује се да Свети Илија није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на Небо, па се та сцена слика на празничким илинданским иконама.

Позната је и сцена са Светим Илијом у пећини, у коју се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.

Илија Тесвићанин рођен је у Тесвиту у Израиљу у деветом веку прије Христа. Био је жртва прогона цара Ахава који је под утицајем своје жене Језавеље напустио Мојсијеву веру и „славио туђе богове“.

Ако се роди мушко, зваће се Илија

Према народном веровању и традицији, Свети Илија се вози у ватреним кочијама која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се на тај празник не ради у пољу – да се не би навукао гнев светитеља.

Међу Србима постоји изрека „Од Светог Илије, сунце све милије“. Такође, многи се одлучују да мушкој деци дају име по овом светитељу јер је симбол снаге и неустрашивости.

Намажите децу медом

Верује се да је на данашњи дан добро узети мед ради здравља. Обичај некада је био да мајке мажу децу медом да би целе године била здрава.

Срна, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народно весеље на Светог Илију (фото галерија)

0 (0) НА Тресијама код Сопота одржан је традиционални вашар на Светог Илију. Кроз његове …

Данас је Свети Илија Громовник

0 (0) Српска православна црква и њени верници славе Светог Илију. Присутан је у Старом …

2 Коментара

  1. били смо на слави у Црквици,захвалили Св.Илији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend