fbpx

Епидемија лажних титула (2): Курсисти воде привреду

0
(0)

Именовање студента Дарка Станојева (25) из јата напредњака на место вршиоца дужности директора јавног предузећа Комуналац у Белој Цркви, почетком године, наметнуло је питање да ли је партијска књижица јачи адут за функције од стручности, знања и искуства. Станојев још студира, а не испуњава ни услове конкурса за руководећу позицију.

Међутим, како овај председник локалног одбора СНС испите на Економском факултету полаже из директорске фотеље, водитељ ТВ Прва Иван Ивановић није могао, а да шаљиво не запита да ли Станојеву испитне оцене уписују у индекс или у партијску књижицу.

Колико државу коштају лоша кадрирања директора, за „Вести“ указује економиста Драган Радовић, истичући да је огромна корупција у држави појела и стручност.

– Када говоримо о дипломама проналазим не само податке о онима који су прошли „као пас кроз росу“ на приватним српским факултетима, већ и на многе од тих српских директора који се хвале иностраним сертификатима вешто кријући са којих универзитета. Када пажљиво проверите те иностране факултете, видите да је реч о сумњивим установама. У свету се тачно зна који су универзитети престижни, а који дају звање без покрића, па су и ти наши хвалисави директори обични курсисти – појашњава Радовић.

Где нестаде струја

– Из података је јасно зашто су полуписмени курсисти били на челу ЕПС-а последњих година. Ако се криминални тренд настави, а брзо ће крај 2016. и констатоваћемо да је нестала трећина произведене струје, 2017. половина, па ћемо се изједначити са Нигеријом – проценио је Радовић.

Осврнувши се на стручност и знање, пита чиме се то бавио бивши директор Електропривреде Србије Александар Обрадовић, а потом и садашњи Миленко Грчић, ако је 2014. нестало је струје за чак шест милијарди киловат часова, па је Ђердап са произведених 5,91 кЊх целу годину радио за струју која је украдена. Поставља и питање како су 2015. крађе порасле до 8,8 милијарди кЊх, односно на четвртину свеукупне производње струје у Србији, чиме државни буџет губи најмање 1,3 милијарде евра.

Сматра да партијски директори без обзира на стручност и образовање, желе да функцијом задовоље личну сујету и да имају добру плату, а што се посла тиче, понашају се као овце у магли и за све их је баш брига.

– Важан им је само лични интерес и као и оне који их постављају. Битно је им само како се што више окористити и, наравно, показати лојалност лидеру и партији – приметио је наш саговорник.

О запослењу у Србији се, према речима нашег саговорника као ретко у којој земљи чује да је посао нађен „преко странке“, „преко кревета“, „преко везе“…

– Наравно да држава сиромаши и пропада са таквим кадровима, само што се народу још од 2000. године пласирају замајавања свађама око четника и партизана, звездаша и партизановаца, либералне и неолибералне економије… У последње време се народ бомбардује ријалитијима у обиљу и свесно се гура на небитне теме како нико не би видео шта се у земљи ради. У вестима се простор даје дешавањима у Турској, а ћути се о 700.000 људи који у Србији раде на црно – наглашава овај економиста.

Ако су на тасу диплома и стручност дешава се, каже он, да нема користи ни од дипломираних, јер не знају посао, па доносе лоше мере.

– Не можемо да говоримо да су само кривци са купљеним дипломама, а да не видимо да има делом оних који су их легално стекли, али их занима само новац, па им је корупција појела стручност – закључује Радовић, указујући да је судство врви од корупције, али да треба проверити и друге области.

Сутра – Епидемија лажних титула (3): Старлете поштеније од политичара

Д. Декић – Вести

фото:А.Чукић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија мора истерати на чистац плагијате доктората државних функционера

0 (0) АКАДЕМИК Душан Теодоровић упутио је јавни позив министру просвете, науке и технолошког развоја …

Руски банкар: Тодорић и управа „Агрокора“ лажирали финансијске извештаје

0 (0) Потпредседник руске ВТБ банке, Јуриј Соловјев, истакао је да дуг „Агрокора“ није потпуно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *