Народно весеље на Светог Илију (фото галерија)

0
(0)

НА Тресијама код Сопота одржан је традиционални вашар на Светог Илију. Кроз његове шатре прошло је десетак хиљада људи, пристиглих из околних села, али и Београда, Панчева, Крагујевца, Тополе, са Косова, па и из иностранства…

Гости су своје аутомобиле паркирали на оближњим њивама, које су домишљати власници, на једну ноћ, претворили у импровизоване паркинге, окачивши на живицу картон са натписом и ценом од свега – 100 динара.

На вашару се, наравно, на тезгама или на шаторским крилима, тргује и купује. Подно Космаја се јуче, могло купити све што душа и тело пожеле, од печења и роштиља, преко слаткиша и неизоставне шећерне вуне, гардеробе, па до кућевних и чак и уметничких предмета.

Неизоставни део вашарског фолклора су боксерска крушка за одмеравање снаге, па шатра под којом се крпеним лоптама гађа пирамида од преврнутих чаша, а за награду добија пластична ружа, као и – рингишпил. Иако у 21. веку, момци су и јуче, по угледу на своје старије некад, у ваздуху грабили седишта девојака, бацали их и упредали ланце… Сто динара два минута вратоломне вожње, па опет, из почетка.

И за најмлађе на вашару било је свега. Од хали-галија, преко мини-рингишпила до омиљених свилених бомбона, које су коштале само 80 динара за 100 грама, желеа или чувених – лицитарских срца, чија се цена кретала од 50 за она најмања, до 250 динара за већа, на којима чак пише „Волећу те до краја живота“. Каква услуга, таква и цена!

ЈАГЊЕТИНА И ПРАСЕТИНА

Килограм јагњетине на јучерашњем вашару у Тресијама коштао је 1.500, прасетине 1.200, а телетине 2.000 динара. За пљескавицу је требало издвојити само 200 динара, колико је коштало и пиво, под неком од вашарских шатри.

– Има пуно играчака на тезгама, али су моја деца, најрадије била поред продаваца са шљаштеће розе или зеленом шећерном вуном – каже мајка двоје деце која је на вашар стигла из Раље.

Како је падала ноћ, мушкарци, било да су сами или с пријатељима или лепшом половином, провод су потражили у неизоставној вашарској забави – под шатором. Највеселије је, ипак, било под шатром „Казабланка“, где су вашаране увесељавали музичари и полуголе трбушне плесачице, као и многе познате звезде са естраде, почев од Миланчета Радосављевића и Ере Ојданића, преко Шекија Турковића, до Лепе Мими и наравно, неизоставне Венди!

Синоћ, на Светог Илији под Космајем, никоме ништа није сметало. Све је било дозвољено. И јело и пиће и певачице и лудовање под шатром. Већина каже да је то, „опростиво“, јер је једном у години – вашар!

ТОГА ИМА САМО У СРБИЈИ

Милан В. који живи у Швајцарској, синоћ се затекао с пријатељима, на вашару на Тресијама:

– Истовремено сам и одушевљен и шокиран свим овим што сам видео. Задивила ме је традиција вашара, али сам се шокирао свим оним испод шатора, нарочито старијим људима, који су свашта себи дозволили. Кад сам то рекао пријатељима, насмејали су ми се и кратко објаснили да тога нигде нема, да све ово, и лепо и ружно, има само Србија!

 

Ј. Д. Љутић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Данас славимо Светог пророка Илију – Илиндан

0 (0) Српска православна црква прославља у уторак Светог пророка Илију – Илиндан, који је …

Обреновац: Свега има, само пара нема

0 (0) ВАШАР је све. Магија и сурова истина. Сан и јава. Вага која одвајкада …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend