Насловна / Православље / Данас славимо велики хришћански празник Света Тројица

Данас славимо велики хришћански празник Света Тројица

Српска православна црква данас слави силазак светог Духа односно Свету Тројицу.

У недељу, 31. маја, педесетог дана од Васкрса, Православна црква слави празник Свете Тројице и Силазак Светог Духа на апостоле. Празник Свете тројице се прославља од недеље, као један од дванаест великих господњих празника, а основ имају још у старом завету.

Исус, Син Божји, је обећао да ће послати Светог Духа да улију снагу апостолима, а Бог Отац је то испунио, па се сматра да сва три лица божја учествују у овом празнику. Овај празник је инспирисам природом, која се тих пролећних дана буди, па је све посвећено цветању и љубави.

Куће се ките зеленилом и цвећем, а покошена трава трава и пољско цвеће, посипа се по поду цркве па се током службе плету венци, који се током године држе на икони кућне славе и њима се кади кућа, јер се сматрају лековитима.

На иконама се овај празник представља скупом апостола, међу којима је Богородица Марија, а изнад сваког апостола је пламен у облику ватреног језика, који им у име Светог Духа улива снагу.

 

Актуелно

ДАНАС СУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ: На Духове Црква слави рођендан

БЕОГРАД – Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају празник Силазак Светог Духа …

Данас је Света Тројица!

Целокупно учење Светог Откривења о Богу,изражено речима,символима, делима, богојављењима, своди се, на крају крајева, на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons