Друштво

Даница Грујичић: Државни орган за утврђивање последица НАТО бомбардовања – није заживео

„Ни у протеклих годину дана није учињено ништа да орган састављен од представника четири министарства Владе Србије, које је требало да утврди последице НАТО бомбардовања, почне са радом“, каже др Даница Грујичић, један од чланова тог тела за „Спутњик“.

Др Даница Грујичић и др Зорка Вукмировић протекле недеље су представиле монографију „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“. Оне су потписане као уреднице књиге, а припремило ју је Друштво Србије за борбу против рака у сарадњи са Иницијативом стручњака за утврђивање истине о последицама НАТО бомбардовања.

Том приликом, она је за Спутњик говорила о комисији за утврђивање последица НАТО бомбардовања, која је формирана 2019. године, а која ни до данас – није заживела.

Тело за утврђивање последица НАТО бомбардовања – стоји у месту

Даница Грујичић је напоменула да стручњаци окупљени у том органу знају којом методологијом могу да докажу да је бомбардовање имало последице по здравље људи и животну средину:

„Међутим, када је потписан уговор између министарстава просвете, здравља, одбране и оног за заштиту животне средине, које је било врховно, све се завршило тим потписивањем уговора. Никада није донет закључак Владе, а сви правници су ми рекли да је неопходан. Тадашњи министар за заштиту животне средине je тврдио да не треба да се донесе закључак Владе, а сви други су рекли да не постојимо док се закључак не донесе“.

Проф. Др Даница Грујичић
© SPUTNIK / ЛОЛА ЂОРЂЕВИЋ
„Стручњаци окупљени у телу знају којом методологијом могу да докажу да је бомбардовање имало последице по здравље људи и животну средину“.

Како је рекла, идеја је била да се формира група људи чији би основни задатак био да на научној основи испита последице НАТО агресије 1999. године.

„То је најбоље било везати за Фонд за науку, да, једноставно, наш Фонд, уместо да даје за разне грантове и различите врсте пројеката, издвоји средства за један национални пројекат, јер ово је управо то. Наша идеја није тужба НАТО-у, о томе нека размишљају политичари. Наша идеја је ремедијација, опоравак животне средине и да видимо колико смо болесни, а много смо болесна нација. Кад прођете болницама имате утисак да нико у Србији више није здрав, а сигурно је да је део последица повезан с бомбардовањем 1999. године“, предочава Даница Грујичић.

НАТО притиска Србију?

Даница Грујичић је подсетила на то да је у Србији постојала скупштинска Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања, која је обављала један део посла заједничког тела министарстава, али је изразила сумњу у ефикасност рада те комисије.

„Колико су и шта они могли да ураде без лабораторија и научника то ће они рећи, али то је политичко тело које је унело једну врсту збрке у то која је комисија права. Је ли то једна или их је две, шта која ради и слично. Тај скупштински сазив је завршен и, наравно, Комисије више нема“, истиче Даница Грујичић.

Она је указала на то да постоји могућност да српски политичари трпе притисак од стране земаља НАТО-а који онемогућава спровођење истраживања.

„Међутим, ја сам убеђена да ће се, ако на прави начин будемо радили, ако се, заиста, на системски начин, сви ти подаци саберу у једно место и обраде на начин на који то раде наука и математика, нама прикључити научници из целог света“, закључује Даница Грујичић за „Спутњик“.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!