Економија

Дате гаранције за задуживање Србијагаса, Галенике и Јат-а

Скупштина Србије дала је данас гаранције за задуживање три јавна предузећа за 225 милиона евра.

Гаранције су одобрене за задуживање Србијагаса за 200 милиона евра, од чега су 30 милиона намењени пројекту Јужни ток, а остали део за финансирање текуће ликвидности.

Одборено је задуживање Галенике за 15 милиона евра, и Јат-а за 10 милиона евра, а зајам је намењен за рефинансирање постојећих краткорочних обавеза тих предузећа. Скупштина је усвојила и измене Закона о енергетици којим се пооштравају услови које подносиоци захтева за добијање енергетских дозвола морају испунити, односно предвидја одредјене обавезе које ће инвеститори морати да испуне да би задржали добијену енергетску дозволу.

Имаоци енергетских дозвола имаће обавезу да непосредно после стицања дозвола, а најаксније у року од шест месеци покрену поступак за добијање потребних дозвола по закону којим се уредјује област грађевинарства.

Измене закона требало би да онемогуће да се, поред одредбе о непреносивости енергетских дозвола, склапају симуловани правни послови ради преноса дозвола са једног титулара на друго лице, као и ненаменска употреба катастарских парцела.

Проширена је и надлежност електроенергетске инспекције Министарства енергетике ради увида министарства у коришћење катастарске парцеле на којој би требало да се налази енергетски објекат. Измене Закона о енергетици, за које је гласао 131 посланик владајуће већине, а 27 посланика било је против, ступиће на снагу наредног дана од дана објављивања у “Службеном гласнику”.

Парламент је потврдио Споразум са Италијом о сарадњи у области енергетике.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!