fbpx

Дефицит српског буџета 26 млрд. РСД

0
(0)

Дефицит буџета Србије у првој половини 2015. био је 26,4 милијарде а заједно са пројектним зајмовима 33,3 милијарде динара, објавило је Министарство финансија.

У јуну су приходи буџета били 84,7 милијарде, а расходи 86,6 милијарди динара.

Порески приходи у јуну износили су 73,6 милијарди, а донације једну милијарду динара.

Бољи резултат од планираног са приходне стране, како је објаснило Министарство финансија, у највећој мери последица је високе уплате дивиденди и добити јавних предузећа у износу од око 27 милијарди динара. Боља од очекиване је и наплата пореских прихода, пре свега ПДВ, акциза на дуванске производе и деривате нафте и доприноса. Са расходне стране највећи ефекат је имало слабо извршење капиталних издатака, као и отпремнина за раднике предузећа у реструктурирању.
У јуну се уплаћује порез на добит правних лица према годишњем обрачуну, тако да је приход буџета по том основу већи него у осталим месецима, а већи је био и приход од наплате акциза.

По основу ПДВ-а у јуну је наплаћено 28,5 милијарди, док су непорески приходи износили 10,2 милијарде динара, од чега је 1,1 милијарда по основу уплате добити београдског аеродрома „Никола Тесла“.

„Главни разлог већих расхода у јуну, у односу на мај, су обавезе по основу камата. Раст субвенција резултат је већих пољопривредних субвенција што је уобичајено за летњи период. Трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (Фонд ПИО, РФЗО, НСЗ и фонд СОВО) износили су 17,8 милијарди динара, а највећи део се односи на трансфер за пензије у износу од 17,1 милијарди динара. На исплату плата запосленима утрошено је 18,8 милијарди динара“, навело је Министарство финансија.

На нивоу опште државе у првој половини године је забележен дефицит у износу од 35,3 милијарди, док је дефицит у јуну износио осам милијарди динара.

Према договору са ММФ-ом максимални износ дефицита буџета Србије за првих шест месеци 2015. је 96,3 милијарди динара.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За буџет и опроравак ЕУ 1.850 милијарди евра: Предлог Европске комисије иде пред парламентарце

0 (0) Европска комисија предложила је заједнички ЕУ буџет од 1.100 милијарди евра за период …

Ухлебљени код Вучића: Подржиш СНС, добијеш државни посао

4.9 (17) Постављање дугогодишње водитељке ТВ Пинк Снежане Дакић на место ПР-а у Директорату за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *