fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Декларација СДА је нова прича о исламској држави
Декларација СДА је нова прича о исламској држави 1

Декларација СДА је нова прича о исламској држави

Сарајево – Мало шта је у послератној историји БиХ изазвало тако жестоке реакције као што Програмска декларација Странке демократске акције (СДА), усвојена на конгресу одржаном у суботу у Сарајеву. Темељне идеје у том документу су оживљавање „Републике БиХ”, са Сарајевом као главним градом; наметање употребе босанског језика „као заједничког идентитета свих грађана БиХ”, те жеља за укидањем надлежности ентитета и доминацију над правосудним институцијама БиХ, али и реформа полиције.

У врху приоритета СДА јесте и НАТО пут Босне и Херцеговине, коју Бошњаци кроз реализацију идеја наведених у Декларацији очигледно желе да претворе у „грађанску”, унитарну БиХ, у чему многи препознају „план за оживљавање политичког ислама”.

Званичници Републике Српске, као и већина грађана који живе у том ентитету, одбацили су Декларацију СДА и осудили њен садржај, оценивши га као типичан атак на уставни поредак, позив на сукобе и још једну потврду да „они који су изазвали рат у БиХ никада нису прихватили мир”. Ауторима Декларације упућена је и заједничка порука из Бањалуке у којој представници свих нивоа власти у Српској изражавају потпуну посвећеност Дејтонском мировном споразуму и спремност да чувају мир.

У тим порукама наглашено је да „СДА може да формира ‘Републику БиХ’, али без Републике Српске и њене територије”, што је заговорницима прекрајања уређења БиХ јасно ставио до знања и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик за којег је БиХ „морање за Србе, који су спремни да чувају мир, али не и да трпе тортуру бошњачке политичке елите”.

Додик је у једној од изјава за медије оценио да је Програмска декларација СДА која предвиђа „Републику БиХ” и која је као таква антидејтонска и антиуставна, резолуција муслиманског народа у БиХ и да позива на ратне сукобе. „Ми то читамо као јасну поруку континуитета у изградњи БиХ на бази Исламске декларације Алије Изетбеговића која би требало кроз, наводно, причу о грађанском уверењу да превари Србе и Хрвате и да се на тај начин по ономе што је рекао давно Алија Изетбеговић – створи земља муслимана, а онда да се уведе шеријат”, навео је Додик за РТРС и подвукао да „свима мора бити јасно да се Срби никада неће одрећи Републике Српске”.

Српски члан Председништва БиХ поновио је да представници Републике Српске, што није случај и са међународним званичницима у БиХ, одлично схватају поруке из сарајевских политичких кругова и да ће се „знати супротставити свакој врсти урушавања мира и Дејтона”. „Српска треба”, каже Додик, „да јасно ишчита поруку коју је добила од Сарајева и да да јасан одговор”.

Председник Србије Александар Вучић јуче је рекао да не жели да даје изјаве на пречац док не прочита декларацију, али је нагласио да се плаши да је овај документ СДА много важнији него што неко жели да представи. „На озбиљан начин ћемо се односити према том документу. Ми смо земља гарант Дејтонског мировног споразума, нама су мир и стабилност најважнији”, рекао је Вучић и нагласио да је Дејтонски споразум договор сва три народа и да свако друго решење без тога не би водило у најбољем смеру.

Модел грађанске државе који предлаже бошњачка страна неприхватљив је и лидеру ХДЗ Драгану Човићу, јер је БиХ „етнички подељена земља којом се једино може управљати кроз федерализам”. У интервјуу за „Вечерњи лист” Човић је рекао да је „игра на карту бројности и ‘грађанства’, да би се осигурала доминација једног народа – неприхватљива и ризична за БиХ”.

Након завршеног Конгреса, на коме је, као једини кандидат, реизабран за лидера СДА, Бакир Изетбеговић је изјавио како „никада неће одустати од борбе против назива Република Српска” који је за њега – дискриминаторан. „Боде очи дискриминација да се један ентитет зове само по једном народу. Када ћемо шта радити о томе ћемо одлучити”, казао је Изетбеговић. На ову његову изјаву је реаговао Милорад Додик, подсетивши га да је „име Република Српска уписано у међународни документ, какав је Дејтонски мировни споразум”.

Аутор: Душанка Станишић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ал каида у Маглају спремала напад на САД! 11

Ал каида у Маглају спремала напад на САД!

ОСАМА бин Ладен, шеик Калид Мохамед, Абу Мусаб ал Заркави (оснивач Исламске државе), Мухамед Ата… …

Вучић и екипа годинама наоружавају терористе Исламске државе и Ал Каиде српским оружјем и муницијом (фото) 17

Вучић и екипа годинама наоружавају терористе Исламске државе и Ал Каиде српским оружјем и муницијом (фото)

Муниција и наоружање које је америчка компанија блиска Пентагону купила у Бугарској и Србији, на …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *