Депеше које су уздрмале свет (7): Разоткривање приватних шпијуна

0
(0)

Тек што се бура око дипломатских депеша стишала, а Џулијан Асанж још у правној борби да не буде изручен Шведској, а касније можда и САД, Викиликс је испустио још једну „бомбу“.

Узбуњивачи су некако дошли до више од пет милиона приватних и службених имејл порука службеника и сарадника Стратфора, највеће приватне обавештајно-аналитичне компаније на свету. Међу првим порукама Викиликс је објавио имејл који тврди да је Израел уништио сва иранска нуклеарна постројења на земљи. Та порука коју је америчка
обавештајна компанија Стратфор послала у новембру једна је од више милиона Стратфорових које Викиликс планира да обелодани.

У поруци од 7. новембра 2011. године цитира се израелски обавештајни агент који говори о извештајима да Израел припрема војну офанзиву на Иран. Међутим, наводи се да су израелски командоси су у сарадњи са курдским борцима већ уништили инсталације.

Агент одговара и на изјаву бившег израелског министра одбране Ехуда Барака „што више то боље“, након мистериозне експлозије у којој је убијено 17 припадника иранске Револуционарне гарде крај Техерана у новембру. У то време Иран је тврдио да је то појединачни случај, а један амерички блогер је указивао да иза свега стоји Израел.

„Мислим да је то диверзија. Израелци су већ уништили иранску нуклеарну инфраструктуру на земљи пре више недеља“, рекао је израелски извор. Он је додао да је напетост с Ираном део европске конспирације, преноси Викиликс.

„Тренутну кампању ‘хајде да бомбардујемо Иран’ наредили су лидери ЕУ да скрену пажњу јавности од својих домаћих финансијских проблема“, навео је тај израелски агент.

Како наводи Викиликс, један аналитичар компаније Стратфор упитао је: „Када и како су Израелци уништили инфрастуктуру и може ли било ко прихватити да то може довести до тога да Европа заборави на еврокризу? Да ли то уопште можемо сматрати веродостојним? Ја чак не видим чему та дезинформација може служити.“

У свом саопштењу Викиликс наводи да је добио приступ великој количини интерне и екстерне кореспонденције те компаније са седиштем у Остину, главном граду Тексаса, која своје анализе ради на основу поверљивих података и то наплаћује.

„Документа показују како ради једна приватна обавештајна фирма и како бира мете за своје приватне клијенте и клијенте из владе“, додаје Викиликс у саопштењу.

Викиликс наводи да има доказе о постојању поверљивих веза између Стратфора и корпорација попут Локид Мартина, Нортроп Грумана које производе војну опрему, али и америчке владе укључујући Стејт департмент, маринце и војну обавештајну службу.

„Имамо приватну обавештајну фирму, која се ослања на информаторе из америчке владе и страних обавештајних агенција сумњиве репутације, као и на новинаре“, рекао је оснивач Викиликса Џулијан Асанж.

Према његовим речима, брине чињеница што ће се на мети наћи, између осталих, активисти неких организација које се боре за исправну ствар.

Извршни директор и оснивач Стратфора Џорџ Фридмен упозорио је 11. фебруара на крађу електронске поште. У децембру 2011. су у компјутерску мрежу те компаније упали појединци који тврде да су повезани са групом сајбер-активиста Анонимус.

Кад је реч о Балкану, показало се да Стратфор и ту има доста добре изворе. Аналитичарима се скреће пажња да је БиХ кључ региона, те да воде рачуна о међуетничким односима у тој земљи. Истичу да треба водити рачуна о односима у Федерацији БиХ и радикализацији Републике Српске. Указано је да пазе на „било какав индикатор да етничке групе у БиХ траже већу аутономију или било какво помињање насиља.

„Поделе између Бошњака и Хрвата су посебно битне. Пазите на насиље на фудбалским теренима, организовани криминал, било шта што може прерасти у етничко насиље“, наводи се у меморандуму.
Занимљива је оцена Стратфора да је организовани криминал веома присутан у свим земљама западног Балкана.
„Посебно треба обратити пажњу на Хрватску, која има високу активност криминала, Македонију, Црну Гору, јер је цела та земља организовани криминал, БиХ у којој постоји висок продор организованог криминала са руским везама, због чега нам је ово двоструко важно, као и Албанију и Косово, на које морамо посебно пазити“, наводи се у меморандуму. Пажњу, како истичу, треба посветити и Србима на северу Косова, који „могу покренути насиље у сваком тренутку“.

 

Насиље, како се наводи, могу покренути Албанци у Прешеву и муслимани у Санџаку. Оснивач Викиликса Џулијан Асанж овој агенцији из Тексаса, говори као америчкој приватној обавештајној фирми чији мејлови које је објавио ових дана показују како су имали мреже доушника, структуре за давање мита и технике за прање новца“ те да су се у раду ослањали на информаторе из америчке владе и страних обавештајних агенција сумњиве репутације, као и на новинаре.

Осим великих корпорација за чије потребе је Стратфор прикупљао информације по различитим земљама, клијент ове агенције била је и америчка влада. Бивши заменик директора ЦИА Боби Инман, оценио је да је Стратфор давао висококвалитетне анализе у прошлости те да ће објављивање списка клијената скоро сигурно бити штетно за његово пословање.

Међу милионима мејлова Стратфора који су сада окачени на сајт Викиликса налазе се и они са детаљним списковима сарадника, односно аналитичара ове америчке организације у различитим државама. Реагујући на то из Стратфора су саопштили да су напорно радили како би створили добре изворе у многим земљама те да се то не разликује од онога што ради било која друга компанија која се бави геополитичким анализама.

Један од мејлова који показује како се у Стратфору ради послао је у децембру прошле године оснивач ове организације Џорџ Фридман. У њему он даје упутство једном од својих аналитичара о томе како би требало да се опходи према изворима приликом прикупљања информација о здрављу венецуеланског председника Уга Чавеса.

„Ако је ово извор за који верујеш да је вредан, треба да преузмеш контролу над њим. Контрола значи финансијска, сексуална или психолошка контрола до мере где би открио своје изворе и добио задужења. Ово је тешко урадити када се зна да си везан за организацију за прикупљање информација“, пише у том имејлу.

За Стратфор раде нека од најзначајнијих имена из области економије, безбедности и међународних односа. Институције као Стратфор, истиче Драгаш, постоје по целом свету. Принцип по коме ради је да у некој земљи пронађе непристрасног сарадника који је способан да анализира економске, политичке, безбедносне, друштвене прилике у тој држави.

[quote]

ММФ крив за распад СФРЈ

Међународни монетарни фонд (ММФ) има део своје кривице за рат у бившој Југославији, наводи се у интерном тајном меморандуму америчког института за стратешке анализе Стратфор из 2009. године, објављеном на сајту Викиликс.

У меморандуму, у којем се налазе упутства аналитичарима на терену на који начин да прикупљају информације са подручја бивше Југославије, наведено је да су економске мере штедње ММФ-а наметнуте бившој Југославији у предратном периоду изазвале социјалне немире који су делом криве за рат. Из тог разлога Стратфор даје инструкције својим аналитичарима да посебно обрате пажњу на социјална питања.

Пукла љубав

„Више не можемо да подржавамо ово што је Викиликс постао“, саопштили су представници Анонимуса преко друштвених мрежа.
„Љубав“ је пукла због најновијег пројекта Викиликса, објављивања 200.000 докумената извучених из система Стратфора, приватне сигурносне фирме која уско сарађује са америчким владиним агенцијама и великим корпорацијама. Документе је Викиликс добио управо од Анонимуса, чији су чланови хаковали Стратфор. Анонимуси тврде да се превише пажње посвећује оснивачку Викиликса, Џулијану Асанжа, и скупљању новца како би се њему помогло. Анонимуси поручује да подржавају Асанжа и не желе да заврши у рукама Американаца, али додају како би Викиликс са требао бити већи и важнији од свог оснивача.

[/quote]

 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Асанж иза решетака и након истека казне

0 (0) Оснивач Викиликса, Џулијан Асанж, остаће у затвору и након истека казне која му …

Шеф МУП-а Велике Британије потписао налог за изручење Асанжа САД

0 (0) Британски министар унутрашњих послова је саопштио да је потписао налог за изручење оснивача …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *