Џулијан Асанж: „Умирем полако овде“ (видео)

5
(3)

Џулијан Асанж звучао је „дрогирано“ и имао је проблема с говором током разговора који је обавио из затвора с британским новинаром Воганом Смитом.

Kако је Смит рекао за „Рашатудеј“, Асанж је имао право на један телефонски позив из затвора Белмарш на југоистоку Лондона за Божић.

„Мислим да је желео неколико минута бега како би оживео срећна сећања“, рекао је Смит додајући како је Асанж 2010. године последњи пут провео празник у свом дому.

Истакао је како је кратки разговор био далеко од веселог, а да се његово стање погоршавало током разговора.

„Његов говор је био неразговетан. Говорио је полако. Џулијан је особа која гласно артикулира и говори врло јасно. Звучао је грозно, било је узнемирујуће слушати га. Рекао је ‘умирем полако овде'“, рекао је новинар.

Иако Асанж није гласно рекао током позива, Смит је рекао како верује да је био под седативима, а да су истог мишљења и они који су раније посећивали Асанжа.

Смит није први који је покренуо ово питање, али британске власти су одбијале да открију да ли су Асанжу у затвору давани психотропни лекови, уз напомену да га не малтретирају. Али с обзиром на то да га држе у самици 23 сата дневно, а захтеви многобројних лекара да испитају његово физичко здравље су одбијени, Смит је рекао како му је тешко да поверује у реч службеника.

„Џулијан је био изузетно добро друштво током Божића 2010. године, али мушкарац с којим сам разговарао телефоном је био друга особа. Не разумем зашто је он у затвору Белмарш. Он је у притвору и није опасност за јавност“, рекао је Смит.

Белмарш је затвор А категорије, што је најјачи сигурносни систем у Великој Британији и намењен је за изузетно опасне оптуженике, оне који су имали више покушаја бежања из затвора, вишеструке убице и терористе. Асанж не спада ни у једну од наведених категорија.

„Јасно је да ово што се дешава Џулијану има много више везе с осветом и постављањем примера за одвраћање других од дирања америчке моћи на овај начин“, рекао је Смит.

Поручио је како ће наставити да врши притисак на британске власти да му одговоре о здрављу и третману Асанжа, који би коначно након седам година требало да добије поштено саслушање на суду.

РТ, Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВОДЕЋИ БРИТАНСKИ ЕПИДЕМИОЛОГ ШОKИРАО СВЕТ: Kарантин је монументална глобална грешка – То је лек гори од болести

4.5 (37) Британски стручњак Марк Вулхаус истакао је да је карантин био “мера панике” и …

ПЛАНЕТАРНИ БИЗНИС: Британија купила 340 милиона вакцина за корону од фирме која тек треба да је направи

3 (2) Британска влада обезбедила је укупно 340 милиона доза вакцине против коронавируса. Данас је …

Један коментар

  1. Прича о демократском свету и да је живела до Асанжовог хапшења, након тога је нетрагом нестала. Где је кренуо свет , Енглеска, Америка…. Да се тресу од Џулијана Асанжа?
    Да на очиглед истока и запада држе у самици и изнурују човека коме је највећи грех у открићу подлости „великих играча“. При том све боркиње и борци за људска права ником поникоше. Нико да се огласи да стане на црту злу, ни из професије нити од високих интелектуалних кругова. О чему се ради господо за бомбардовање Србије, правили су се спискови утркивали су се француски Јевреји са потписима, што пре
    спасити остатак света од „Српске велико агресије“ Хитлер је био наивац у односу на „Балканског касапина“, који терорише народе око и у Србији. Где сте сада кад се у Енглеској спроводи терор над човеком који није бацио бомбу, потегао пушку, испалио хитац, нити просу споре антракса???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *