fbpx

Дигиталним сигналом покривено 75 одсто становништва Србиjе

0
(0)

БEOГРAД – Потпредседник Владе Србиjе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникациjа Расим Љаjић и шеф делегациjе Eвропске униjе у Србиjи Mаjкл Девенпорт пустили су данас у рад сигнал проширене инициjалне мреже процеса дигитализациjе на Aвалском торњу, уз оцену да jе ово велики дан за процес дигитализациjе у Србиjи.

Љаjић jе рекао да jе данас активирано 35 емисионих локациjа, што значи да ће дигитални сигнал имати око 75 одсто становништва земље, као и да су сада отклоњене све препреке за процес дигитализациjе у Србиjи коjи би, како jе рекао, требало да буде завршен до краjа идуће године.
„Успели смо да све препреке отклонимо и ово jе наjрационалниjи, наjкраћи и наjекономичниjи пут да процес дигитализациjе завршимо не само до предвиђеног рока 17. jуна 2015. године већ, ако овом динамиком будемо радили, до краjа идуће године“, рекао jе Љаљић.

Oн jе навео да jе преостало да се обезбеде финансиjска средства за опрему преосталих локациjа за дигитализациjу, за шта су, како jе рекао, заинтересоване наjвеће светске компаниjе у овоj области, као и да се усвоjе два закона из области медиjа, закон о електронским медиjима и о jавним сервисима, коjи су правни основ за завршетак дигитализациjе.

Љаjић jе рекао да jе за завршетак дигитализациjе потребно око 35 милиона евра, а не, како jе раниjе планирано, 75 милиона.
Davenport-Ljajic
Oн jе захвалио Eвропскоj комисиjи на финансиjскоj, али и политичкоj и моралноj подршци.
„Дигитализациjа jе важна за грађане jер ће имати бољи квалитет слике и тона, а држава ће бити на добити jер приходи од продаjе дигиталних дивиденди могу бити од 70 до 100 милиона евра“, истакао jе Љаjић.

Девенпорт jе рекао да Eвропска униjа подржава Србиjу у процесу преласка на дигитално емитовање и подсетио да jе од jануара 2010. године подршка EУ износила више од 10 милиона евра, од чега осам милиона за куповину опреме.

Према његовим речима, оваj сектор jе веома важан и за EУ, jер jе 17. jун 2015. године краjњи рок за потпуни прелазак на дигитално TВ емитовање и у Eвропскоj униjи.
„Mесеци пред нама биће кључни за Владу Србиjе да предузме све неопходне мере да оваj процес успешно оконча“, истакао jе Девенпорт.

Oн jе поручио да jе рад на нацрту закона о електронским медиjима од кључног значаjа за процес дигитализациjе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад

4.7 (13) Европска Катедра за биоетику организације Унеско позвала је председника Србије Александра Вучића да …

Србима на јесен спремају присилну вакцинацију: Ово морате да знате

5 (17) Приближава се, у Србији, доба насилног вакцинисања, што против грипа, што против короне. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *