Србија

Трстеник против рудника никла

Трстеник – Најављени почетак радова на истраживању руда никла и кобалта на подручју десетак села у околини Трстеника и Врњачке Бање изазвао је велику забринутост грађана који се традиционално баве повртарством и воћарством, али и предузећа која експлоатишу изворе минералне воде.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић показао је јуче новинарима обавештење предузећа „Србија никл“, о почетку радова, планираних за 17. новембар у селима Велуће и Руђинци.

Село Велуће је на подручју општине Трстеник, а Руђинци на подручју Врњачке Бање. У Велућу се налазе чувени извор минералне воде „Мивела“ и истоимени средњовековни манастир, који је заштићен као културно добро, тј. најстарији очувани манастир моравске школе.

Предузеће „Србија никл“ наводи да је 16. октобра 2013. добило решење Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања за почетак радова, а на основу Закона о рударству и геолошком истраживању, којим је овлашћено за „извођење геолошких истраживања никла, кобалта, са пратећом асоцијацијом елемената на подручју Руђинци–Велуће“.

Председник Алексић истиче да је недопустиво да Скупштина општине још није добила решење надлежног министарства, а да га је доставила предузећу „Србија никл“. Одборници СО Трстеник су још 28. септембра 2012. једногласно одлучили да не дају сагласност за извођење истраживања никла и кобалта.

– Експлоатационо поље никла и кобалта би угрозило десет села наше општине, али и подручја Врњачке Бање и Крушевца. Угрожена су села Дубље, Попина, Брезовица, Горња Црнишава, Јасиковица, Бучје, Левићи, Округлица, Риђевштица и Велуће. То су села у којима живи и ради више од осам хиљада становника, дакле у склопу експлоатационог поља, за које предузеће „Србија никл“ каже да је добило решење. Сходно одлуци Скупштине општине, не дозвољавамо никакве истражне а камоли експлоатационе радове. Нашу одлуку смо доставили надлежном министарству, па зато питамо надлежне у том министарству ко је могао да да сагласност за то ако је СО Трстеник донела једногласно одлуку против те активности. По важећој законској регулативи, решење о истраживачким радовима се може применити тек након што инвеститор прибави сагласност општине Трстеник. Ту сагласност инвеститор нема. Ми ћемо сасвим сигурно покренути управни спор против ресорног министарства уколико је донело такво решење – најавио је Алексић.

Представници општине Трстеник већ су посетили подручје сличног рудника у Кавадарцима у Македонији. После те посете њихова забринутост постала је, кажу, још већа, јер је садржај никла у земљишту на том подручју само један одсто, баш као и у селима око Трстеника и Врњачке Бање, како је показало истраживање из шездесетих година прошлог века. У Кавадарцима, због слабог процента никла, руду довозе из Индонезије, прерађују је, а јаловина остаје у том крају и загађује околину.

Општинска управа у Трстенику неће допустити „Србија никлу“, по тврђењу председника Алексића, коришћење локалне инфраструктуре. Надлежне општинске инспекције ће забранити улазак машина тог предузећа и, како каже, грађани ће се свим законским средствима бранити од отровног никла. Зато су овде већ у мобилном стању бројни повртари, који живе од производње здраве хране.

– Ми ћемо као локална заједница поднети кривичне пријаве против свих у овом процесу који занемарују вољу 50.000 становника који овде живе, јер је немогуће да нико ништа не пита општину а да дође и да крене са радовима. Нисам стручњак за рударство, али постоји став Српске академије наука и уметности о катастрофалним последицама експлоатације никла по здравље људи. Трстеник је потпуно здрава и еколошки чиста средина. Строги центар се налази на мање од два километра од зацртаног експлоатационог поља. И извориште воде за наш град је на два километра од тих локација. Зато нећемо пристати на било каква истраживања, јер не постоји безбедна технологија када је реч о производњи никла, а нама је здравље на првом месту – упозорава Алексић.

 
Р. Станковић
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!