Насловна / Србија / Димитрије Љотић о фашизму

Димитрије Љотић о фашизму

,,… И фашизам и хитлеризам почивају на чисто паганскиим концепцијама старог Рима и старих Германа.Фашизам је деификација – обожење државе. Фашисти кажу: „Држава је полубожанство, она је свемоћна и апсолутна”.

А ми кажемо: „Не дај Боже да она то буде. Држава је људска творевина потребна људској судбини. То је оруђе народне судбине, али није божанство и није апсолутна вредност којој дугујемо обожавање. Изнад државе постоје бескрајно веће ствари, којима и држава мора да служи”.

Хитлеризам је деификација – обожавање расе.

А гледати у држави или раси божанство, значи не видети га тамо где оно само може бити, значи стварно примити једно атеистичко-нехришћанско схватање света. Страшна је диктатура људи који над собом Бога признају. Како тек мора бити страшна диктатура људи који над собом ни Бога не признају! Диктатор који над собом Бога не признаје, који јавно исповеда своје неверовање, односно своје веровање да над њим нема никакве веће силе, то мора да је страшно, јер тај који исповеда да нема никоме и ни за што рачуне да полаже, тај не зна за моралне законе. Ми, пак, као Словени и хришћани, на таквим схватањима не можемо да стојимо.

Над државом и над расом, по нашем схватању, постоје бескрајно веће вредности. И држава и раса – по нашем схватању – вреде толико колико људе тим већим вредностима приближавају.

По супротном схватању, држава или раса су апсолутна мерила у овом, иначе, релативном свету, над њима нема ни начела, ни суда, ни осуде.

Отуда је и могуће да фашизам прогласи за светињу своју себичност, а хитлеризам свој тевтонски бес.

Разуме се, да из овог дубоког корена избија читав низ схватања која нас – Словене и хришћане морају делити од фашизма и хитлеризма.“

Д. М. Љотић

Наш пут, год. I, бр. 25, Петровград, 27. августа 1939, додатак

Актуелно

БРОЗОМОРИ VS. ЉОТАНИ

Политикин забавник су новине специфичне по томе што су кобајаги намењене деци али су заправо …

Ава Јустин: СПЦ у комунистичкој Југославији – Незнабожачко идолопоклонство

По први пут у својој историји Српска Православна Црква се налази под политичком влашћу начелних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons